Solanum melongena, beter bekend als de aubergine of eierplant, is een vruchtgroente uit de nachtschadefamilie en wordt veel gebruikt in grill- en roerbakgerechten. Met een beetje geduld en veel liefde kun je deze groente zelf kweken in de tuin.
Soorten die je kunt kweken
Er bestaan veel auberginesoorten in verschillende vormen, kleuren en maten. Zo heb je naast de bekendere paarse ovale soorten ook goudgele ronde soorten (bijvoorbeeld Golden Eggs), witte ovale soorten (White Egg), geribbelde ovale soorten (Violetta di Firenze) en gestreepte soorten (zoals Tsakoniki). Early Black Egg en Morden Midget zijn vrij tolerant in wat koudere klimaten, zoals in Nederland, en vormen daarmee de ideale beginnersoorten.
Zaaien en planten
Doordat aubergineplanten van origine uit veel warmere oorden komen, is de plant een wat lastiger te kweken groente. Om het zaaigoed te laten ontkiemen, start je eind februari of in de maand maart al met het voorzaaien in zaaibedden. Dit doe je in een verwarmde omgeving die, zowel dag als nacht, een temperatuur heeft van 25 graden. Afhankelijk van de warmte zullen de zaden dan in ongeveer 2 tot 3 weken ontkiemen. In de maanden april of mei verplant je de zaailingen naar aparte grotere potjes. Vanaf de maand juni mag je de aubergineplantjes dan uitplanten in de vollegrond. Gebruik hiervoor een plantafstand van 50 cm.
Bodem, bemesting en verzorging
Aubergineplanten stellen niet veel eisen aan de grond, zolang deze maar niet te zuur en goed waterdoorlatend is. Maak de grond wat luchtiger door de bovenlaag te vermengen met wat compost, dit is ook meteen voeding voor de plant. Gebruik als bodem altijd biologische potgrond, zo verzeker je jezelf van een lekkere oogst.
Zodra de prachtige paarse of witte bloemen tevoorschijn komen kun je de aubergineplant door de plant lichtjes te schudden, helpen met de zelfbestuiving. Afhankelijk van de vruchtgrootte van het ras is het vaak verstandig om de plant ook te ondersteunen met stokken.
Oogsten
In de maanden augustus en september kun je de aubergines oogsten. Zodra de aubergines hun uiteindelijke kleur hebben gekregen en je met je vingers licht in de vrucht kunt duwen, is het tijd om te oogsten. Snijd met een scherp en schoon mes door het steeltje en verwijder zo de vrucht van de plant. Door regelmatig te oogsten maakt de plant sneller nieuwe vruchten aan.
Voedingswaarde aubergine
Aubergine is hele gezonde groente en bevat onder andere veel vezels. Deze helpen de voeding nutriënten beter te verteren. Het eten van aubergines zorgt er daarnaast voor dat andere voedingstoffen beter worden opgenomen in het bloed. Ook bevat de groente vele soorten mineralen, kalium, magnesium en vitamine B.
Let op! Aubergine behoort tot de nachtschades en mag je net als aardappels nooit rauw opeten! Pas als de groente is verhit, is de schadelijke hoeveelheid van de stof solanine verdwenen.
Ook interessant: Zelf paprika kweken
Solanine wordt niet afgebroken door koken. Net als een tomaat bevat een rijpe aubergine van nature geen solanine.