Wie dacht dat er in het najaar en de winter weinig te beleven valt in de tuin heeft het mis. Tot ver in de herfst, als zomerbloeiers zo zoetjes aan uitgebloeid zijn, stelen de besheesters flink de show. Met besheesters ben je, ook als het blad valt of als er sneeuw ligt, verzekerd van een kleurrijke compositie die je tuinhart betovert.

 

Kleur in de herfst- en wintertuin

Bergthee, ook bekend als gaultheria, is een populair besheestertje, zeker rondom de kersttijd. Een andere makkelijke, groenblijvende besheester is de skimmia. Met leucothoe (druifheide) maak je het lekker bont. Deze groenblijvende, winterharde heester kent vele kleuren van de regenboog: groen, crème, lichtgeel, roze, rood en paars.

En als we het toch hebben over het kleuren van je herfst- of wintertuin, moeten we zeker niet de struik- en dopheide vergeten. Die staan garant voor spectaculaire bloem- en bladkleuren. Je hebt najaarsbloeiers calluna en winterbloeiers erica. Goed dus om even te informeren of ze voor jouw tuindoel geschikt zijn. Vraag dan meteen of ze winterhard zijn. Dan weet je zeker dat ze de hele winter zullen shinen in jouw tuin.

Besheesters

Het planten van besheesters

  • Besheesters houden ervan om in de herfst geplant te worden, dan is de plant in rust. Juist in die periode is de besheester volop verkrijgbaar, dus dat komt goed uit.
  • Het fijne wortelgestel ligt dicht bij de oppervlakte, pas dus op met het gebruik van schoffel en schop.
  • De planten houden van zure, vochtige grond. Tuingrond kun je zuurder maken door het toevoegen van tuinturf.
  • Eenmaal per jaar een laagje humus maakt ze helemaal blij. Deze organische meststof wordt niet alleen gebruikt als plantenvoeding, maar is ook een echte grondverbeteraar.
  • Dat geldt trouwens ook voor licht en lucht.
  • Omdat besheesters zo goed gedijen onder bladverliezende struiken is het goed om het afgevallen blad regelmatig even op te ruimen.
Lees meer  Bloembollen planten in het najaar

Lees hier meer over de Gaultheria, Skimmia, Toverheester en Heideplanten.