Na een lekkere nachtrust na de lange terugreis van vakantie, een heerlijk ontbijt en een lekker kopje muntthee, ga ik weer in de tuin aan de slag. De bakken met courgettes gaan vandaag weer het dak op. Nou, dat is makkelijker gezegd dan gedaan… 

Uitstekend geheel

De bladeren van de courgette steken inmiddels aan alle kanten van de krat flink uit, dus dat maakt het lastig om de bakken te tillen. Bij nader inzien is ook het laddertje erg smal om met een gevulde krat naar boven te klimmen. Maar goed, het lukt en de courgettes staan nu weer in volle glorie op het dak.

Courgettes oogsten

Als de groei erin zit bij courgettes, dan kan het hard gaan. Het is de kunst om de courgette op het juiste moment te oogsten. Want als de plant er zin in heeft is de opbrengst groot en kan je meerdere malen oogsten.
Laat de courgettes niet langer worden dan ongeveer twintig centimeter. Langer kan natuurlijk wel, maar de smaak zal er niet beter op worden. Maar goed, wat doe je dan met je courgettes na de oogst?

Recept van de dag

Een eenvoudig, maar toch lekker recept met courgettes is het volgende;

  • Spoel de schil van de courgette goed af.
  • Snij kop en kont er vanaf.
  • Snij de courgette in plakken van maximaal een halve centimeter dik.
  • Leg de plakken dakpansgewijs in een ovenschaal en strooi er lekker peper en zout overheen.
  • Een paar plakken kaas er op, en in de oven.
  • Plaats de schaal een kwartiertje in een voorverwarmde over op 180 graden.
  • Eet smakelijk!
courgettes courgette_ovenschotel

 

Groeten,
Michel

 

 

Lees meer  Popelen voor het nieuwe moestuinseizoen