Knolvenkel is een witte, bolvormige groente met vaak meerdere stengels aan de bovenkant. Het heeft een sterke anijssmaak. Knolvenkel zit vol vitamine C en ijzer en is dus erg gezond. Wil je zelf knolvenkel kweken? We leggen je uit hoe je dit het best kunt aanpakken.
Knolvenkel kweken
Er zijn twee momenten in het jaar waarop je kunt beginnen met knolvenkel kweken. In het voorjaar (maart/april) en in de zomer (juni/juli). Er zijn dus ook twee oogstmomenten: juni/juli en september/oktober.
Zaaien
Wil je in het voorjaar zaaien? Dan kun je het beste binnen voorzaaien in een kweekkasje. Zaai niet meer dan drie zaadjes in een potje. Gebruik zaai- en stekgrond en dek de zaadjes af met ongeveer een halve centimeter grond. Zet ze in de vensterbank op een lichte plek. Als je in de zomer zaait, kun je dat direct in de volle grond doen.
De volle grond in
Als je de venkelzaadjes regelmatig water geeft, zullen ze na ongeveer tien dagen gaan kiemen. Haal als de plantjes ongeveer 3 cm groot zijn de minst goede zaailingen weg zodat er een sterke overblijft. Je kunt de knolvenkel dan overzetten in een pot. Na drie à vier weken mogen ze de volle grond in. Maar laat de binnen opgekweekte plantjes eerst afharden voordat je ze buiten uitplant. Je laat ze dan langzaam wennen aan de buitentemperatuur. Heb je je moestuin ingedeeld in vakken voor wisselteelt? Knolvenkel behoort tot de wortelgewassen, dus plant ze dan in het vak met dit soort groenten. Ze vormen flinke knollen dus laat 20 tot 30 centimeter ruimte tussen de planten. Knolvenkel doet het het beste in de zon of halfschaduw. Wordt het te warm, dan is het slim om de planten af te dekken.
Tip: Zet je knolvenkel niet naast paprika, tomaten of bonen. Dit zijn slechte buren die de groei in de weg staan.
Goede grond
Knolvenkel houdt van een luchtige en vochtige grond. Als de grond uitdroogt, bestaat de kans dat de plant sneller doorschiet. Het is daarom aan te raden om vooraf flink wat compost door de grond te werken. Knolvenkel heeft niet extreem veel voeding nodig. Een beetje organische mest met kali is goed voor de groei van de bol. Dit kun je halverwege de groei ook nog een keer toevoegen.
Tip: Breng een mulchlaag aan rond de venkel. De grond houdt hierdoor beter vocht vast.
Oogsten
Wanneer de venkelknol ongeveer 10 cm groot is – dit zal na zo’n drie maanden na het zaaien zijn – kun je hem oogsten. De knol ligt bijna helemaal boven de grond, dus je kunt goed zien wanneer hij groot genoeg is. Trek de knol aan het loof uit de grond. Snij het loof er direct af. Dit kun je ook eten! Als je de stengels in het water zet, blijven ze nog twee dagen goed. Ook de venkelknol blijft zo’n twee tot drie dagen goed mits je hem koel bewaart
Bekijk ook dit heerlijke recept met zalm, spinazieroom en venkel.
Nog niet gedaan met gekochte venkel, maar wel met knolvenkel uit eigen tuin. Als venkel klaar is, dan niet uittrekken, maar afsnijden, dan komen er aan de basis 2 kleinere knolvenkeltjes. Zoiets kun je ook doen met witlof die je in de winter kweekt.
Duidelijke tips om venkel te kweken uit zaad.
Ik heb naar aanleiding van een artikel de onderkant van een venkelknol afgesneden.
Deze in een schaaltje water gezet.
Nu komen er spruiten aan de bovenkant uit.
Maar wat moet ik nu verder doen om er nieuwe venkelknollen van de krijgen?
De scheuten afbreken en in vochtige grond zetten?
Hopelijk kunt u me tips geven.
Alvast bedankt.
Onderaan een venkelknol zit een lange spitse wortel. In de winkel is die er al afgehaald. Nieuwe venkelknollen van “de onderkant van een venkelknol” kweken, daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik zou zeggen: ga zaaien!