Fragaria, beter bekend als aardbeien, zijn populaire vruchten die in de zomer volop verkrijgbaar zijn. Kweek zelf verrukkelijke aardbeien in een handomdraai.

Voedingswaarde aardbeien

Net als vele andere soorten fruit, is ook de aardbei rijk aan vitamine C, vitamine B, kalium en Foliumzuur. Vitamine C is vooral belangrijk voor het op peil houden van je weerstand en helpt schadelijke stoffen in je lichaam te neutraliseren. Aardbeien bevatten weinig calorieën en suikers, ook al zijn ze heel zoet. Dankzij de bewezen krachtige antioxidanten en voedingsstoffen die de vruchten bevatten behoort de aardbei tot superfoods. Een aardbei bevat ongeveer 20 calorieën, dit hangt af van het formaat, en ze zijn licht verteerbaar. Een heerlijk tussendoortje!

Soorten die je kunt kweken

Er zijn tegenwoordig vroege, middelvroege en late aardbeienplanten verkrijgbaar. Vanaf half mei tot ver in oktober kun je genieten van de vruchten van de vele verschillende aardbeirassen. Door verschillende soorten te kweken kun je de hele zomer genieten van verse vruchten. Vroege aardbeirassen zijn bijvoorbeeld Honoye en Elvira, in het middenseizoen kun je genieten van de vruchten van Hapil en Sonata en late rassen zijn Florence en Symphony. Het doordragende ras Eves Delight geeft zelfs vanaf eind juli tot ver in oktober heerlijke aardbeien.

Daarnaast zijn er ook steeds meer bijzondere rassen zoals Pineberry verkrijgbaar. Deze aardbei is wit van kleur en smaakt naar ananas.

Zaaien en planten

Aardbeien kun je kweken vanaf verschillende stadia. Zo kun je bij een aardbeienkweker uitlopers aanschaffen die je vanaf klein plantje zelf laat uitgroeien. Knip de wortels tot 10 centimeter af en plant de uitlopers daarna op 30 centimeter afstand van elkaar.

De makkelijkste manier van kweken is door aardbeiplantjes te kopen in het tuincentrum en deze direct te planten in potten, hangmanden of in de volle grond.

Wanneer je de plantjes graag van zaadje af aan wilt kweken kun je het beste kiezen voor Fragaria Vesca, de bosaardbei. Deze soort geeft van de zomer tot aan de herfst wat kleinere, maar zeer smaakvolle vruchten. Plaats een laag stro rondom de planten wanneer je aardbei in de volle grond kweekt. Zo voorkom je dat de vruchten zullen rotten.
aardbei kweken

Lees meer  Besheesters in de najaarstuin

Bodem, bemesting en verzorging

Een aardbeiplant is heel gemakkelijk in onderhoud. Na het planten of zaaien in biologische grond vragen de plantjes alleen nog om water en zon. De plant heeft in de lente witte bloemen, dit is een teken dat de aardbeien onderweg zijn. Natuurlijk kun je de planten ook extra verwennen door vanaf juli tot en met augustus zo nu en dan bij te mesten met biologische plantenvoeding. Door op tijd een net over de planten te spannen voorkom je dat je oogst wordt ingepikt door vogels.

Oogsten

Zodra de aardbeien felrood van kleur zijn is het tijd om te oogsten! Pluk bij voorkeur op het warmste moment van de dag, dan bezitten de zomerkoninkjes de meeste smaak. Oogst altijd boven het kroontje, zo blijven de aardbeien langer vers en voorkom je ziekten.

 

Lees ook: