Kleuren hebben invloed op ons, niet voor niets bestaat er kleurentherapie. Blauw heeft een heel bijzondere uitwerking. Het effect van kleuren kan echter sterk verschillen. Zo is er een duidelijk verschil tussen licht- of hemelsblauw en dieper blauw of indigo. En dan is er ook nog violet dat in het kleurenspectrum een nog hogere trillingsfrequentie heeft dan indigo. Denk maar aan de volgorde in de regenboog. Eerst lichtblauw, dan indigo, vervolgens violet. Het daarop volgende ultraviolet kunnen wij niet eens meer zien, maar bijen wel.

Gentiana makinoi

Gentiana makinoi

Het zien van een kleur, ook bij planten in de tuin geeft een bepaalde emotie. Lichtblauw of zuiver blauw schept ademruimte, het verwijdt en is rustgevend afstandelijk, kalmeert, verkoelt, relativeert. Het diepblauwe indigo bevat iets rood. Het werkt sterker kalmerend, intens verkoelend, het versterkt intuïtie en begrip zegt men. Violet vibreert nog hoger en kan zo rustgevend werken dat zelfs angst kan verdwijnen. En dat kan allemaal ook in een tuin.

Effect van kleuren met blauwtinten in de tuin

Breng met planten blauw in de tuin en het wordt er subtieler en mooier. Blauw, indigo en violet zijn de kleuren die in de levende natuur het minst voorkomen. Uiteraard wel in de lucht en gereflecteerd in water, maar levend blauw is bijzonder. Combineren met blauwe of blauwbloeiende planten of het maken van een ‘blauwe tuin’ is een echte uitdaging. Maar wie die aangaat, kan een resultaat bereiken om jaloers op te worden. Bijzonder blauw is overal te vinden. Blauw komt in bladeren voor en in bloemen, bij vaste planten, heesters en bomen, waterplanten en eenjarigen. We halen er een paar voor het voetlicht.

 caryopteris-clandonensis-kew-blue Eryngium

 Caryopteris clandonensis kew blue

 Eryngium

Mooie blauwen vaste planten

Caryopteris: deze prachtige heesters worden ca. 1 m hoog. Ze bloeien in augustus-september- oktober met blauwe tot violette bloemen in pluimen. Niet voor niets heet een heel bekende cultivar: C. × clandonensis ‘Heavenly Blue’.
Eryngium is de blauwe distel of kruisdistel. Een vaste plant. Niet alleen zijn de stengels en bladeren grijs- tot staalblauw, de korfachtige bloemen in juni-augustus zijn schitterend violetblauw. De meeste worden 75-125 cm hoog, maar E. planum ‘Blauer Zwerg’ haalt maximaal 50 cm.

Lees meer  Basisvormen voor een tuinontwerp, rond

Bij een ander geslacht, de kogeldistel Echinops zijn de blauwe bloemhoofdjes kogelrond. Bekende vormen zijn E. bannaticus ‘Blue Globe’ en ‘Taplow Blue’ ca. 1 m; juli-september.
Perovskia is een steil omhoog groeiende heesterachtige vaste plant uit Tibet en omgeving, die in augustus-september met massa’s violetblauwe bloemen aan de witviltige twijgen bloeit.
De Amerikaanse sering Ceanothus lijkt wel iets op Caryopteris. Ook Ceanothus bloeit met opstaande pluimen juli-oktober.
Er zijn prachtige hybridecultivars van, zoals de lichtblauwe ‘Gloire de Versailles’  en de indigoviolette ‘Topaze’.

De anijsplant of dropplant Agastache is een vaste plant uit Noord-Amerika, 75-100 cm hoog, die bloeit met lange, opstaande aren violetblauwe A. rugosa en blauwpaarse ‘Blue Fortune’ bloemen.
De blauwe klokjesbloemen van de Afrikaanse lelie Agapanthus kent bijna iedereen, net zoals de vele soorten intens blauwe gentianen Gentiana, hemelsblauwe vergeet-me-nietjes Myosotis en blauw schapengras bijv. Festuca cinerea ‘Frühlingsblau’ en ‘Blausilber’. Allemaal sfeervolle blauw bloeiende vaste planten.

Wist je dat?
Wetenschappelijk is vastgesteld dat sommige vrouwen meer afgebakende kleuren blauw kunnen onderscheiden. Zij zien dan dus meer soorten blauw. Bij mannen schijnt dat niet voor te komen. Mannen zijn ook veel vaker kleurenblind.

Redactie: colour-your-life.nl

Lees ook:
– Alles over beplanting
– Tuinontwerp en aanleg door een  professionele hovenier
– Tips voor balkon en terras
– De inrichting van de tuin