De laatste jaren komt de zuidelijke boomsprinkhaan regelmatig voor in Nederland, Duitsland en België. De van oorsprong voorkomende sprinkhaan uit Zuid-Europa, lift mee met de mensen op vakantie en komen zo in ons land terecht. Eigenlijk zijn ze niet te verwarren met de andere, hier voorkomende sprinkhanen, omdat ze vrijwel vleugelloos zijn. Voor het ongeoefende oog zijn ze wellicht te verwarren met de Nimfen van de gewone boomsprinkhaan. Maar deze laatste soort heeft als nimf nog geen ontwikkelde vleugels doch wel duidelijk zichtbaar zijn de vier vleugels in aanleg.
Herkennen van de boomsprinkhaan
Het vrouwtje van de zuidelijke boomsprinkhaan is herkenbaar aan haar grote kromme legbuis aan het einde van haar lichaam en de kenmerkende bruine vlek achter de kop op de rug. De mannetjes missen deze legboor en hebben draadachtige uitsteeksels aan het achterlijf. Erg groot zijn ze niet, ongeveer 11 tot 16 mm lang.
Tips om ze zelf te ontdekken in de tuin
Bij ons in de Krimpenerwaard vond ik laatst twee vrouwtjes en kon ze heel mooi op de foto zetten. Om te ontdekken of ze ook bij je in de tuin aanwezig zijn, is het paraplu trucje een aardige methode. Zet een openstaande paraplu omgekeerd onder een boom en por vervolgens eens flink in de bladeren en tussen de takken. Vaak vallen er allerhande insecten uit, waaronder wellicht deze zuidelijke boomsprinkhaan. Toch zal je voor dat testje een paar maanden moeten wachten tot de zomer weer aanbreekt, maar het is toch een aardigheidje om te onthouden.
Redacteur: Peter de Mooij
Lees ook:
– Meer Landleven columns van Peter
– Alles over tuininrichting
– Tuinklusjes per maand
– Gratis tuinbrochures aanvragen