Succulenten zijn beter bekend als vetplanten. Ze zijn een ware trend geworden. Je komt ze overal tegen: op woonbeurzen, in hippe cafés en restaurants en bij mensen thuis. Een voordeel: bij deze plantentrend zijn groene vingers echt niet nodig. Ze zijn namelijk heel makkelijk te verzorgen!

De plant dankt haar officiële naam Succulent aan het Griekse woord succus, wat sap betekent. Een terechte naam, ze is namelijk een sappige plant en gespecialiseerd in het vasthouden van water. Ze slaan dit op in wortel, stengel of blad. Dat water kan voor haar van levensbelang zijn, want oorspronkelijk komt ze voor in gebieden die worden geteisterd door droogte. Daar slaagt zij er als een van de weinigen in om haast probleemloos de elementen te trotseren.

Plantenfamilies en soorten

Eigenlijk is de Succulent geen aparte plantenfamilie. Wel is het zo dat Succulenten voorkomen in tientallen verschillende plantenfamilies. Sommige families kennen slechts een paar succulente soorten, anderen bestaan weer bijna helemaal uit Succulenten. Bekende soorten zijn Cactus, Echeveria, Aloë vera, Gasteria, Crassula en Agave. Allen hebben ze gemeen dat ze water in het eigen plantenlichaam opslaan. Hierdoor hoef je de planten bijna geen water te geven. Succulenten komen in vele kleuren en tinten, zoals groen, paar, grijs, blauw en roze.

succulenten, vetplant, cactus, tuinen.nl

De plant voor ieder interieur

Landelijk, modern, kleurrijk, strak: succulenten passen door hun vele maten, kleuren en soorten in ieder interieur. In kleurrijke interieurs kun je ze perfect combineren met gekleurde of bloeiende cactussen. Zet de plantjes onder glas in een snoeppot of geef enkele kleine succulenten een plaatsje in een kweekkas.

Tip: Succulenten zijn uitermate geschikt voor een mediterrane tuin.

Levende stenen

Een bijzondere vetplant is de Lithops. Deze succculentensoort worden ook wel levende stenen genoemd en bestaan per plant uit twee samengegroeide bladeren. Tussen deze bladeren bloeit tussen juli en november één gele of witte bloem. Door verschillende lithopssoorten en kleuren op een schaal te combineren creëer je een prachtig effect.

Lees meer  Zelf aardbeien kweken

succulenten, lithops, levende stenen, tuinen.nl

Verzorging van succulenten

Succulenten vragen weinig aandacht en verzorging. Het enige dat ze van je vragen is een lichte standplaats. Felle zon wordt in sommige gevallen toegejuicht, maar andere soorten kunnen daar juist niet tegen. Qua temperatuur vinden ze alles prima. Geef ze in de zomer regelmatig water en hooguit maandelijks in de winter. Liever te weinig dan teveel. Rottende wortels zijn nog te vaak de oorzaak van vroegtijdige sterfte. Wanneer je hiermee rekening houdt, zal je lang van Succulenten genieten.

Succulenten, cactus, vetplant, Succulent, tuinen.nl

Stekken

Het stekken van vetplanten is erg makkelijk en kan op twee manieren; door bladstek of door stengelstek. In de onderstaande video leggen we je beide manieren stap voor stap uit.

Bij bladstek besproei je de blaadjes eens per week met een plantenspuit. De blaadjes zullen vanzelf worteltjes vormen en uiteindelijk zie je ook nieuwe blaadjes verschijnen en heb je een miniplantje. Bij stengelstek wacht je een paar dagen met water geven.

Let op dat je de vetplanten weinig water geeft; je geeft snel teveel!

Ken je de lidcactus? Deze cactus geeft in de winter prachtige gekleurde bloemen.

Lees ook: Cactus verzorgen of Kalanchoë Garden