De aardpeer (Helianthus tuberosus), ook wel topinamboer of Jeruzalemartisjok genoemd, wordt zowel in de siertuin als in de moestuin gekweekt en is verwant aan de zonnebloem (Helianthus annuus). 

Deze heerlijke vergeten groente vereist bijna geen verzorging en is op arme grond bijzonder productief. Daarnaast hebben vrijwel alle aardpeer-soorten weinig last van ziekten en plagen. Rond september krijgen de planten prachtig bloeiende bloemen die veel van de zonnebloem weg hebben.

Aanbevolen rassen

  • Fuseau: Deze lange, vrij zachte knollen zijn gemakkelijk schoon te maken en licht gerookt van smaak.
  • Stampede: Dit vroeg rijpende ras met grote knollen heeft een uitstekende structuur en smaak.

Hoe kweek je aardpeer?

  • Je kunt de knol van de aardpeer overal planten. Hoewel ze van zon en een goed doorlatende, vochtabsorberende grond houden, doen ze het ook prima in een meer schaduwrijke en drogere grondsoort.
  • Kies de plek waar je de aardperen wilt verbouwen zorgvuldig. De planten kunnen namelijk 1,5 tot 3 meter hoog worden en veel schaduw werpen. Plant de knollen op 15 cm diepte en op 30 cm afstand van elkaar. Aangezien de aardpeer zich gemakkelijk uitbreidt (woekert) wordt het creëren van een diepe afscheiding aanbevolen.
  • Snoei de stengels in het najaar tot 15 cm boven de grond wanneer het plantgedeelte begint af te sterven. De wortels zullen zonder problemen de winter doorkomen. Wel doe je er verstandig aan om er een laag oude stengels, stro of krantenpapier als bescherming overheen te leggen.

Wist je dat de aardpeer het enige gewas is waarvan je de knollen in februari al de grond in mag poten?

Oogsten

Vanaf de eerste nachtvorst tot in het einde van de winter kun je de knollen oogsten. Oogst er niet te veel per keer. Na enkele dagen drogen de knollen al uit en worden de aardperen slap.

Aardpeer, kweken, moestuin, doe het zelf,

Meer aardpeer tips

  • Als je geen aardperen meer wilt hebben, moet je de knollen heel zorgvuldig rooien, anders lopen ze gegarandeerd weer uit.
  • Slakken kunnen de knollen uithollen en eten graag van de jonge scheuten. Bescherm de planten daarom goed.
Lees meer  Bloeiende zomerbollen

Lees ook: Zelf kapucijners kweken. De aardpeer is een goede buur voor kapucijners.