Sommige kevers verwelkomen we graag in onze tuin, bijvoorbeeld het lieveheersbeestje dat de luizen voor ons opeet. Blad- en houtetende kevers zijn daarentegen een ware aanslag op je tuin. Maar ze zijn te voorkomen en te bestrijden!

Wat zijn kevers?

Kevers zijn gevleugelde insecten waarvan de voorvleugels twee harde schilden vormen. Afhankelijk van de keversoort voeden ze zich met planten, hout of vlees. Bij deze kevers vormen de hout- en bladetende soorten een bedreiging voor je tuin. Zo kunnen bladetende kevers de takken van planten zodanig beschadigen dat deze afsterven. Maar het zijn vooral de larven die een probleem vormen. Om in korte tijd snel te groeien en te kunnen verpoppen hebben ze nog meer honger dan de volwassen kevers. Bij houtetende kevers zijn het ook de larven die de schade aanrichten. Eenmaal volwassen gaan ze over op nectar en stuifmeel.

schade_larven_kevers,kevers, tuinen.nl

Hoe herken ik een keverplaag?

Een plaag van een bladetende kever herken je aan de gekartelde randen van bladeren, veroorzaakt door de hapjes van de kever. In heel warme perioden kunnen je planten ook onder zitten met de larven van de Coloradokever. Deze plaagbeesten herken je aan hun rood-bruine langwerpige uiterlijk en zwarte kop.
Kleine gaatjes in houten meubels, boomstammen of takken wijzen vaak op een plaag van een houtetende kever.

Welke planten en bomen zijn gevoelig voor kevers?

Iedere kever voedt zich weer met een andere plantensoort. Lelies hebben altijd last van kevers, het leliehaantje is de keversoort die zich daaraan tegoed doet. Ook zijn er soorten die alleen paddenstoelen op het menu hebben staan.

Voor de houtetende kevers geldt dat de ene zich juist richt op dood hout, terwijl de ander eerder kiest voor levend hout. Voor sommige soorten is zelfs de vochtigheidsgraad van dood hout bepalend voor hun keuze.

Keverplaag voorkomen

  • Zorg voor een aantrekkelijke tuin voor kikkers en padden, zij zijn een van de grootste vijanden van de kever. Een vijver met daaromheen bloeiende planten is een geliefde plek voor kikkers en padden.
  • Trek vogels aan, zij eten de beestjes graag. Zorg met vogelhuisjes voor een prettig onderkomen in je tuin. Als extra lokkertje voor de vogels strooi je wat vogelvoer in de tuin.
  • Haal spinnenwebben vooral niet uit je tuin. Zij vangen kevertjes en andere insecten als voedsel in hun web.
Lees meer  Kardinaalsmuts

schade_door_hout_etende_kevers, kevers, tuinen.nl

Bestrijden

  • Taxuskevers en andere snuitkevers zijn goed te bestrijden met aaltjes (insectparasitaire nematoden). Zet de aaltjes uit op de bodem en ze zoeken de larven op, dringen ze binnen en scheiden een bacterie uit die de larve doodt. In de dode larve ontstaat een nieuw aaltje dat weer op zoek gaat naar een larve.

Lees ook: Elzenhaantje voorkomen en bestrijden