Wil jij minder tijd verspillen aan wieden en meer variatie in je beplanting? Bodembedekkers zijn dan de oplossing. Ze vragen weinig onderhoud en zorgen voor minder onkruid in je tuin.
 

Soorten bodembedekkers

De meeste bodembedekkers zijn planten die relatief snel wortels en bladeren vormen, waarmee ze grote vlakken af kunnen dekken. Maar er zijn ook bodembedekkers die de grond bedekken door hun spreidende groeiwijze. Er zijn drie soorten bodembedekkers: vaste planten, heesters en lage, spreidende coniferen.

 

Praktische voordelen bodembedekkers

Bodembedekkers zorgen ervoor dat onkruid nauwelijks kans krijgt  en de grond minder snel uitdroogt. Bovendien voorkomen ze dat katten in je border graven.
 

Kleur en contrast in het tuinontwerp

Bodembedekkers sieren een tuin, ze zorgen voor extra kleur. Gebruik bodembedekkers om borders met elkaar te verbinden of contrast in je tuinontwerp te creëren. Door in verschillende tuingedeelten dezelfde bodembedekker te gebruiken, creëer je eenheid. Wil je contrast in de beplanting, kies dan voor meerdere vlakken met verschillende bodembedekkers.
 

Zonnige ligging

Kijk goed naar de standplaats voordat je een bodembedekker kiest. Stekelnootje, hoornbloem en goudaardbei aarden goed op een zonnige plek. 
 

Schaduwrijke ligging

Als een tuin aangeplant wordt zullen de bomen en heesters nog een beperkte omvang hebben. De onderbeplanting die in deze tijd geplant wordt zal zonder al te veel moeite aanslaan en groeien. Is een tuin echter al jaren oud en staan er inmiddels grote volwassen bomen in dan is het moeilijker om geschikte planten te vinden die onder de grote, schaduwgevende boomkroon goed willen groeien. 
De wortels van de oude boom hebben vaak de grond behoorlijk uitgeput en er is meestal maar weinig aarde beschikbaar om de planten in te zetten.  

Voordat op deze schaduwrijke plaatsen, met arme droge grond de planten een plaatsje krijgen, moet eerst de grondstructuur verbeterd worden. Een laag bemeste tuinaarde of compost is vaak al voldoende om de planten een goede groeistart te geven. Zijn ze eenmaal goed geworteld dan zijn ze minder kwetsbaar en zullen ze beter overleven. 

Lees meer  Sfeer in elke tuin met rozen

Bodembedekkers zijn op deze moeilijke plaatsen een uitkomst omdat deze, als ze eenmaal goed aangeslagen zijn een dichte mat over de bodem vormen. Onkruid krijgt op deze manier geen kans om zich te ontwikkelen. Het resultaat is, een tuin die er netjes uit ziet en minder onderhoudsgevoelig is. 
 

Bodembedekkers voor schaduwrijke plaatsen

Ajuga reptans – kruipend zenegroen

Is een vaste plant en bloeit in het voorjaar met blauwe aren van ongeveer 20 centimeter hoog. Er zijn soorten verkrijgbaar met bonte, groene en bruine bladeren.
 

Bergenia cordifolia – schoenlappersplant 

Deze vaste plant met grove bladeren bloeit in het voorjaar met roze of witte bloemtrossen op stelen van ongeveer 20 centimeter hoog. De plant is door zijn bladstructuur een sieraad voor de wintertuin. Lelijke bladeren kunnen worden afgeknipt.
 

Cotoneaster dammeri – dwergmispel 

Deze heester wordt nauwelijks hoger dan 15 centimeter en bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemetjes. Als deze plant langs een muurtje geplant wordt zal hij met enige hulp ook daartegen omhoog groeien.
 

Epimedium – elfenbloem 

Is een vaste plant die in mei bloeit met witte of roze klokvormige bloemen in trosjes. De plant wordt ongeveer 25 centimeter hoog en er zijn soorten met groene, bonte en bruine bladkleuren.
 

Geranium macrorrhizum – ooievaarsbek 

Deze vaste plant wordt ongeveer 25 centimeter hoog en heeft groene geurende bladeren die in het najaar enigszins rood kleuren. De roze of witte bloemen verschijnen in mei. De plant verrast vaak nog met een nabloei in de zomer.
 

Hedera helix – klimop 

Dit is een van de bekendste bodembedekkers die we kennen. De Hedera is een heester met groene glanzende bladeren. Als de lange ranken uitgegroeid krijgt de plant aan de top een andere bladvorm en zal gaan bloeien. Na de bloei komen de bekende zwarte bessen die veel gebuikt worden voor bloemstukjes.
 

Lees meer  Kievitsbloem

Pachysandra terminalis 

Deze vaste plant met donkergroene leerachtige bladeren wordt ongeveer 20 centimeter hoog. De witte bloemtrosjes verschijnen in maart. De plant vormt veel uitlopers en op den duur ontstaat een gesloten tapijt. In de zon zullen de bladeren geel verkleuren.
 

Tiarella cordifolia – schuimbloem 

Een vaste plant die uitlopers vormt en op deze manier een dicht tapijt vormt. De plant bloeit in april en mei met kleine witte bloemtrosjes en wordt ongeveer 25 centimeter hoog.
 

Vinca – maagdenpalm 

De maagdenpalm is een vaste plant, van 30 centimeter hoogte, die ook wel eens tot de heesters gerekend wordt. De leerachtige glanzende blaadjes groeien aan lange ijle stengels die over de grond kruipen. De blauwe of roze bloemen verschijnen in april.
 

Tips gebruik bodembedekkers

  • Mulch de grond tussen net geplante bodembedekkers, totdat ze zijn dichtgegroeid.
  • Plant de bodembedekkende loopkamille of stekelnootje als alternatief voor een siergazon.
  • Gebruik matten van bodembedekkers, als je sneller resultaat wilt zien.