Onkruid kan je tot wanhoop drijven. Sommige soorten verstoppen zich strategisch, anderen sluipen rond onder de grond en zorgen met akelig taaie wortelstokken voor uitlopers in een pluk van uw lievelingsbloemen. Ze prikken gaatjes in de vijverfolie of wurgen uw favorieten in een dodelijke omhelzing. Maar sommige zijn daarnaast ook heel nuttig of gezond voor vlinders, kippen en natuurlijk uzelf.
Zevenblad
Als er één berucht onkruid is, dan is het wel zevenblad. Een plant met weelderig woekerende wortelstokken, bovendien. Al trek je een plantje heel behoedzaam, met zo veel mogelijk wortels uit de grond, de kans is groot dat ze ergens afbreken. En dat stukje wortel loopt vrolijk weer uit. De enige menier van bestrijden is door te gaan met de wortels uitgraven. Lukt het verwijderen niet, troost u dan met de gedachte dat solitaire bijen hun eitjes op zevenblad leggen.
Brandnetels
Brandnetels irriteren vanwege hun ondergrondse ‘sluipgroei’ methode. En letterlijk als je ermee in aanraking komt. Maar juist deze plant is onmisbaar voor een heleboel vlinders, die hun eitjes op het blad leggen. En nachtegalen en rietzangers zingen bij voorkeur in bosjes met veel brandnetels het hoogste lied. Bovendien is deze plant, verwerkt tot brandnetelextract, een echte tuinhulp bij de bestrijding van luizen, rupsen, kool- en wortelvlieg. Vul daartoe een emmer met verse brandnetels, ruim water, een paar lepels bruine suiker en een scheutje melk. Laat dit twee weken staan, voeg een half kopje vloeibare zeep toe, verdun tot de helft en overgiet de aangetaste plant met dit goedje.
Akkerdistel
Officieel heet de akkerdistel Cirsium arvense. Een mooie naam voor een plant met stekels die prikken als speerpunten, als je er met je blote voet op stapt. Trouw zijn ze ook, want als je ze eenmaal hebt, kom je er moeilijk vanaf. Daarnaast zijn het woekeraars van de eerste orde; als ze de kans krijgen verstikken ze alle planten in hun buurt. Akkerdistels moeten verwijderd worden voordat ze bloeien. Dat wisten ze vroeger ook al, zo kun je uit het volgende rijmpje afleiden: ‘Stekele maje is stekele zaje, stekele plokke is stekkele lokke, stekele steke is stekele breke.’ Wegsteken dus, voordat ze met die misleidend aardige, rozerode borstels verschijnen. Een lange-leren-handschoenklus.
Lees ook:
– Meer over tuinonderhoud
– Bekijk de tuinklusjes van deze maand
– Ontwerp gratis je eigen tuin
– Tuininrichting