De hop Humulus Lupulus is een doorlevende klimplant. Ze behoort tot de familie van de hennepachtigen. De hennepfamilie is over de hele wereld verspreid.

De hop is de langste kruidachtige klimplant van onze flora. De plant overwintert met behulp van een wortelstok, een ondergronds stengeldeel waaruit bebladerde stengels ontspringen, die in de lente nieuwe scheuten voortbrengt. De stengel heeft een vierkantig tot zeskantig uitzicht, voelt ruw en knobbelig aan. Dit komt omdat zij bezet is met fijne ankervormige haartjes. Deze weerhaakjes klampen zich vast aan de leidraad waardoor de plant rechtswindend omhoog klimt. De stengel kan op warme, zonnige dagen tot één centimeter per zonlichtuur groeien. De bladeren staan in paren tegenover elkaar. De bladeren zijn handvormig gespleten en hebben lange stelen. De vorm en grootte verschillen naargelang het stadium waarin de plant verkeert. De plant is tweeslachtig, wat betekent dat de vrouwelijke en de mannelijke bloemen op verschillende planten voorkomen.

Typische windbloeier

De hop is een typische windbloeier, het stuifmeel wordt door de wind verspreid. Enkel de vrouwelijke onbevruchte bloemen groeien uit tot hopbellen die bruikbaar zijn in de brouwerijsector, de bevruchte geven een bittere smaak aan het bier. De mannelijke planten dienen enkel om kruisingen uit te voeren.

Ontwikkeling van de Hop Humulus Lupulus

Een plant is volgroeid wanneer ze haar derde levensjaar bereikt heeft. Het eerste jaar inlegjaar wordt de plant ingelegd. De opbrengst ligt het eerste jaar uiteraard erg laag. De oorzaak is dat de wortelstok zich nog moet ontwikkelen. In het tweede bestaansjaar rozenjaar is de groeikracht sterk toegenomen. Het derde jaar bruidjaar is de plant volgroeid. De komende vijftien jaar kan de hopboer optimaal genieten van een volle opbrengst.

Naam: Hop Humulus lupulus
Plantenlaag: Klimplanten
Plantenfuncties: Kruiden, verwerkt eetbaar, omheining,
Bloeitijd: Juni
Oogsttijd: Augustus tot september

Bron: Nederlandse Eetbare Planten en Paddenstoelen Database

Lees ook:

Lees meer  10 x Speelse bodembedekkers