Basisvormen voor een tuinontwerp
Een tuinontwerp is een ontwerp met lijnen en vormen die praktisch ingevuld worden met een looppad, beplanting of een terras. We onderscheiden de volgende vijf basisvormen en richtingen; de cirkel, het vierkant, de diagonaal, de amorfe en de ordende vorm. Elke vorm is anders en ‘werkt’ anders. Een introductie van deze vijf met hun karakteristieken hoe ze toe te passen in een tuinontwerp.
Meetkundige inleiding op de ordelijke vorm
Onder de ordende vormgeving vallen de combinatie van vele vormen mitst ze voldoen aan èèn belangrijk punt. Een of meerdere middelpunten en symmetrieasssen. De ordelijke vorm kan niet zonder symmetrie.
De ordende vorm is een veel gebruikte basisvorm
Het meest bekende zijn de vierkante buxusvakken in voortuinen. Vooral de gelijkenis met kloostertuinen en kruidentuinen zijn geschikt voor deze vorm van tuinontwerp. Ook boerentuinen en tuinen die teruggrijpen op classicisme zijn een juiste invulling. Een tip is om de bestrating zoveel mogelijk uniform te houden. De oude waalformaten, ijsselformaten en eventueel kinderkopjes of cobble stones passen bij de authentiek sfeer. Het bestratingpatroon kan wel accenten hebben.
Uitstraling is netjes, verzorgd en overzichtelijk
Maak je gebruik van een ordende dan toont je tuinontwerp netjes, verzorgd en overzichtelijk. Tips om deze eigenschappen te versterken. Maak gebruik van haagjes van palmboom Buxus sempervirens, veldesdoorn Acer campestre of kardinaalsmuts Euonymus soorten. Behoud een eenvoudige beplanting, bijvoorbeeld van tuingeranium, struikroosjes of lavendel. Zorg voor accenten door een roos op stam, een beeld op een sokkel, of een spiegel aan het eind van de zichtas.
Redactie: Petra Doeve
Lees ook:
– Tuinfilmpjes op Tuinen TV
– Bekijk de tuintrends
– Tuin- en buitenleven activiteiten bezoeken
– Aanbevolen hoveniers bij u in de buurt
– Tips voor tuinonderhoud