Rucola is mijn persoonlijke favoriet wat salade betreft. De licht pittige, bijna peperachtige smaak combineert naar mijn mening fantastisch met andere sla-ingrediënten. Een andere favoriet is tuinkers. Heerlijk voor in je salade, op brood of als garnering bij een gerecht. Het kleine kiemplantje zit boordevol vitaminen en mineralen, en bevat relatief veel ijzer en calcium. Al jaren koop ik beide spruitgroente in dure kleine zakjes bij de supermarkt. Dat moet anders kunnen! Het is daarom hoog tijd om mijn eigen kiemproject op te zetten en te starten met kiemplantjes kweken.

Verschillende methoden kiemplantjes kweken

Er bestaan vele methoden om de kiemplantjes te kweken. Twee bekende methodes om binnen te kweken zijn de kweekbak- en de schaaltjesmethode. Om uit te vinden wat het beste en snelste resultaat geeft neem ik de som op de proef: we doen het lekker allebei.

Methode 1: Kiemplantjes kweken met keukenpapier

Op twee schoteltjes heb ik een heerlijk bedje gespreid met twee laagjes keukenpapier uiteraard met bloemetjesmotief. De schoteltjes staan lekker warm achter het glas op de vensterbank. Op het ene ‘bedje’ liggen de zaden van hoofdrolspeler nummer 1: Rucola. Op het schoteltje ernaast de zaden van hoofdrolspeler 2: Tuinkers.

De keukenpapierlaagjes dienen goed vochtig gehouden te worden. Na één dag zouden de zaden al moeten ontkiemen. Verder is het afwachten geblazen.

kiemgroenten_schaaltje_stap_1
Mooi rondje papier geknipt
 kiemgroenten_schaaltje_stap_2
Strooigoed
 kiemgroenten_schaaltje_stap_3
  Het regent, het regent, de zaden worden nat

Tijdens het proces:
Als ik na enkele uurtjes even ga spieken bij de zaden, zie ik dat er een soort ‘gel-laagje’ is ontstaan om de zaden van de tuinkers. Er is nog niets gebeurd bij de zaadjes van de rucola. Ik spuit de lagen keukenpapier nog even nat.

De volgende dag spot ik enkele puntjes uit de zaden van de tuinkers. De zaden moeten nodig bevochtigd worden, het keukenpapier is bijna droog.

Lees meer  Inkarnaatklaver kweken

Op dag 3 zijn de zaden van de waterkers al goed ontkiemd. Helaas is er nog geen spoortje van groei bij de rucola te zien. De dagen erna houd ik beide schoteltjes met zaden goed in de gaten en besproei ik de schoteltjes met ruim water.

Methode 2: Kiemplantjes kweken in aarde

Bij deze tweede methode stoppen we de zaadjes onder een warm bedje van aarde.

De voorbereidingen:
In een kleine kweekbak zonder deksel strooi ik wat potgrond. Ik ben in een creatieve bui en besluit om een scheiding te maken voor beide kiemgroenten. Met tandenstokers en rood garen maak ik een mooie scheidingslijn. Van de zakjes waar de zaden in hebben gezeten knip ik de namen in een pijlvorm uit. Hiervan maak ik een zogenaamde wegwijzer, links komt de rucola en rechts komt de tuinkers.

 kiemgroenten_stap_1
 De bak is gevuld en de zaden zijn er klaar voor!
 kiemgroenten_stap_2
 Na een prachtig scheidingslijntje te hebben gefabriceerd kunnen we de zaden verspreiden.
 kiemgroenten_stap_3
 Even bedekken met wat aarde.
 kiemgroenten_stap_4
  En een beetje regen creeëren.

Ruco- oh la la: Volgens het zakje dienen de zaden 15 cm van elkaar af te worden gezaaid. Wegens ruimtegebrek kies ik er daarom voor om slechts enkele zaden verspreid te zaaien. Bedekken met ongeveer een halve centimeter aarde. Niks plantenschepje, ik gebruik daarbij gewoon een lepel.

En dan de kers op de tuin: deze hoeft maar 1 mm onder de grond. Ook mogen de zaden vlak naast elkaar geplant worden. Gewoon een beetje strooien dus. Daarna strooi ik ook nog losjes wat aarde over de zaden. Beide kanten besproei ik vochtig met de plantenspuit. En klaar is kees!

And the winner is

Na een week is er een duidelijke winnaar wat betreft methodes. In mijn kiembak hebben de zaden zich tot mooie zaailingen ontpopt. De tuinkers groeit daarbij duidelijk sneller. Maar dit was ook al aangegeven op de verpakking. Stiekem vast wat blaadjes geproefd, smaakt al heerlijk! resultaat_kweekbakmethode

Lees meer  Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin

Tip 1: Voor zowel tuinkers als rucola geldt dat hoe jonger je de plantjes oogst, hoe zachter de smaak. Houd je dus van pittig en peperig, laat de plantjes dan nog wat doorgroeien. Beide plantjes moeten goed bevochtigd worden, anders drogen de zaailingen snel uit.

Tip 2: Wanneer je de rucola of tuinkers in je salade gebruikt, denk dat ook eens aan het gebruiken van eetbare bloemen.

Ben jij succesvol in het kweken op schaaltjes? Of heb je een andere methode voor het kweken van kiemgroenten? Laat het ons dan weten onze Facebook pagina.

Liefs
Suus