Wist je dat de bijvoet, voor jou misschien heel eenvoudige plant, iets te maken heeft met niemand minder dan een godin? De Latijnse naam Artemisia verwijst naar Artemis, de godin van de maan, het bos en de vruchtbaarheid. En onze voeten hebben er ook iets mee te maken. Pelgrims legden vroeger blaadjes in hun schoenen om langer te kunnen stappen zonder moe te worden. Het kruid heet niet voor niets bijvoet, dachten ze.

Wetenschappers hebben het kruid onderzocht en vonden niet meteen wonderbaarlijke stoffen waarmee je zonder moeite verder kunt stappen. Het enige wat ze in bijvoet vonden was een samentrekkende stof. Die zorgt ervoor dat je voet niet te vlug transpireert. Je krijgt dus niet zo vlug weke voeten. Bijgevolg heb je minder kans op voetblaren. Probeer het eens. Leg in één schoen een dikke laag malse blaadjes en in de andere schoen niets. Ik wed dat je het resultaat ook merkwaardig vindt.

Geen moeilijke plant

De bijvoet houdt van licht, droog en goed gedraineerde grond, en van volle zon. Het is zeker geen moeilijke klant. Oogst de jonge verse bladeren in de lente, voor de bloei. Bijvoetblaadjes zijn zilverkleurig aan de onderkant. Ze komen al vroeg in de lente naar boven gekropen. In de herfst zie je de onooglijk kleine bloemen op lange stelen. De bijvoet bloeit van augustus tot september.

Bijvoet voor de spijsvertering

Om moeilijk verteerbare gerechten te ‘helpen’, haalden onze voorouders bijvoetblaadjes boven. Ze verwerkten het bij ganzen-, vette vis- en andere vette gerechten. Als je het kruid wilt gebruiken voor je spijsvertering, pluk je de verse jonge blaadjes voor de plant in bloei komt. Droog de blaadjes, mix ze en bewaar het poeder in een glazen potje, dat je op een donkere plek in de kast zet. In het daglicht verdwijnt de kleur en gaan er waardevolle stoffen verloren.

Lees meer  Bekende en onbekende eetbare planten in de moestuin

Recept voor hartige bijvoet-kruidenwafeltjes

Wist je dat je ook heerlijke kruidenwafels kan maken met bijvoet? Dit heb je ervoor nodig:

Ingrediënten

  • 500 g plantaardige margarine
  • 500 g suiker
  • 1 kg zelfrijzende bloem
  • 1 kop melk
  • 10 eieren

Meng dit allemaal met 250 g aardappelpuree natuur, en bijvoet en andere verse gehakte kruiden. Lekker bij een stukje wild!
Tip: je kunt de aardappelpuree ook weglaten en de wafeltjes als een ‘zoet mondje’ met wat bosaardbeitjes op tafel zetten.

Kijk hier voor meer heerlijke recepten met kruiden en groenten uit eigen tuin.