Rozenzoete en kruidige aroma’s verdringen zich voor onze neusgaten. Er zijn volop plantenrassen verkrijgbaar die tuin, terras en balkon heerlijk laten ruiken.
Geurende klimmers
Laat je wel goed voorlichten bij je keuze. Geur was vroeger heel gewoon. Een bos bloemen geurde altijd, een tuin ook. Die hunkering naar heerlijk rozenzoete of kruidige aroma’s is er nog. Kwekers selecteren er weer op en oude geurplantenrassen worden weer volop aangeboden.
Zwoele zomeravonden
Sommige soorten (vooral witbloeiers) geuren met name ’s avonds en ’s nachts. Beleef zwoele zomeravonden met de geur van kamperfoelie, jasmijn en andere klimmers.
Wisteria
Blauweregen (Wisteria) bijvoorbeeld verdient veel meer aandacht als geurplant. Laat hem onder en rond een slaapkamerraam uitgroeien. De subtiele, zoete geur die van de bloemen binnen komt, is heerlijk en roezig makend. Er is keuze uit diverse soorten en tal van cultuurvariëteiten, met lilalauwe, roze, paarse en witte bloemen. Wisteria sinensis heeft tegen de zon in windende ranken, is half mei volop in bloei en verspreid zachte geuren.
Kamperfoelie
De geur van klim-kamperfoelies is veel sterker. Deze ruik je soms al op honderden meters afstand. Veel andere soorten kamperfoelie geuren ook, maar vaak minder sterk. Een goede cultivar is ‘Inga’ die na de bloei ook oranjerode bessen vormt. Ook de tot 6 m hoge Japanse kamperfoelie (Lonicera japonica) geurt geweldig.
Rozen
Over klimrozen hoeven we het, als het om geur gaat, nauwelijks te hebben. Op één na dan, de fantastische Rosa ‘Zéphirine Drouhin’. Deze al meer dan 100 jaar gekweekte roos bloeit buitengewoon rijk, met grote donkerroze, rijk geurende bloemen. En dat de hele zomer lang en zelfs in lichte schaduw! En wat nog mooier is: deze roos is wat je noemt ‘doornloos’: er zitten absoluut geen stekels aan. Bij rozen is er qua geur één stelregel: hoe meer bloemblaadjes, des te meer geur! Daarom waren de oude rozenrassen zo sterk gevuld! De geuren van de talloze rassen variëren van fris en kruidig tot honingzoet en bijna bedwelmend.