Als je de basics in de gaten houdt, is de verzorging van orchideeën heel gemakkelijk en kun je heel lang genieten van de bloemen. Vaak wel zes tot acht weken lang en bij sommige soorten zelf maandenlang. Dat maakt de orchidee een echte happy plant met een schoonheid die blijft!

Met meer dan 25.000 verschillende soorten orchideeën is er genoeg moois om uit te kiezen. Sommige soorten hebben moeilijke botanische namen, vandaar dat er veel een volksnaam hebben gekregen die vaak verwijst naar de bloem. De bekendste zijn de vlinderorchidee (Phalaenopsis), tijgerorchidee (Oncidium), viooltjesorchidee (Miltonia) en venusschoentje (Paphiopedilum). Soorten als Dendrobium, Zygopetalum, Cambria en Vanda hebben alleen een botanische naam.

Van ver

Orchideeën komen oorspronkelijk in Zuidoost-Azië voor. Typerende plaatsen waar ze in het wild gevonden worden zijn onder het bladerdak van de hoogste bomen in het regenwoud en vochtige laaglandbossen. Daar zijn ze beschermd tegen direct zonlicht, want daar houden ze niet van. De meeste orchideeën zijn epifyten. Dat wil zeggen dat ze niet in de grond wortelen maar in bomen groeien. Epifytische orchideeën krijgen hun voedingstoffen uit het vocht in de lucht en uit resten die zich opgehoopt hebben in de vork van takken of onder mossen.

Verzorging

Met de juiste tips en tricks is het vrij eenvoudig om orchideeën gezond en mooi te houden om maanden van te genieten.

Een paar tips

  • Orchideeën houden van een lichte plek, maar zonder direct zonlicht.
  • De ideale temperatuur ligt tussen de 16 en 25°C.
  • 1x per maand orchideeënvoeding geeft de plant een extra bloei-boost.

Water geven

Je kunt je orchidee op drie verschillende manieren watergeven:

  • Via een wekelijks dompelbadje van 5-10 minuten. Dit kan alleen als de plant nog in de plastic onderpot zit. Dompel de onderpot onder in water en laat daarna even uitlekken en zet weer terug in de overpot.
  • Je kunt ook kiezen voor een voetenbadje. Dat gaat op dezelfde manier als hierboven beschreven. Je dompelt de pot echter niet onder, maar je zet de onderpot 5-10 minuten in een schaaltje water.
  • Planten die geen onderpot hebben, maar direct in de sierpot zijn geplant, geef je een borrelglaasje (60 ml) water per keer.
Lees meer  Duizendblad

Hoe vaak water geven?

  • In lente en zomer 1x per 2 weken.
  • In herfst en winter 1x per maand.

Verpotten

Na circa 2 jaar kun je de orchidee verpotten. Haal de plant voorzichtig uit de onderpot. Verwijder eventuele dode of rotte wortels met een scherpe snoeischaar. Zet de orchidee in een grotere onderpot en vul aan met boomschors. Je gebruikt dus geen potgrond. Dompel na het verpotten de orchidee een paar minuten in een bakje met water, laat even uitdruipen en plaats de onderpot in een grotere overpot.

Opnieuw laten bloeien

Gooi je uitgebloeide orchidee niet weg! Met een beetje geduld kun je de plant opnieuw in bloei krijgen. Zo kun je bij een Phalaenopsis de uitgebloeide stengel met een snoeischaar uit de plant knippen (boven het tweede ‘oog’). Zet de plant op een koele, lichte plek en geef elke maand water. Phalaenopsis kan wel twee tot drie keer per jaar bloeien, andere soorten bloeien een keer per jaar. Meer weten? Kijk op www.orchidsinfo.eu

TIP

Hoe weet je of je orchidee dorst heeft? Kijk goed naar de wortels: zijn ze groen dan hebben ze geen water nodig, zijn ze grijzig dan is het tijd voor een slokje.