Bijna elke tuin heeft wel last van onkruid. Het kan een hardnekkig probleem zijn en er is soms moeilijk vanaf te komen. Het ziet er niet mooi uit en zal de groei van je andere planten en bloemen verstoren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om onkruid effectief te bestrijden. We gaan je wat tips geven hoe je het verwijderen het beste kunt aanpakken!

Handmatig onkruid verwijderen

Een van de meest bekende en makkelijkste manieren om onkruid te verwijderen is om dit met de hand te doen. Je kunt handschoenen aan doen en het eruit trekken, maar ook met behulp van een onkruidsteker, mesje of schoffel. Het is wel een flink arbeidsintensieve taak, maar het is wel een effectieve manier om het onkruid met wortel en al te kunnen verwijderen. Wanneer je alleen de bovenkant van het onkruid verwijderd, maar de wortel laat zitten, zullen de meeste soorten onkruid gewoon weer verder groeien en zich blijven verspreiden. Je kunt het er dus beter geheel uittrekken! Ook is het een groot voordeel dat je geen chemische middelen hoeft te gebruiken, waardoor het handmatig verwijderen van onkruid ook de meest milieuvriendelijke oplossing is.

Onkruidbrander: een effectieve oplossing

Een andere effectieve, maar toch ook milieuvriendelijke oplossing om onkruid te verwijderen is door het gebruik van een onkruidbrander. Met een onkruidbrander verwijder je het onkruid dus met hitte. Door de hitte sterven de plantencellen af, droogt het uit en zal het onkruid doodgaan. Er zijn verschillende soorten onkruidbranders te vinden. Zo werkt de ene soort op gas, maar zijn er ook varianten die werken op elektriciteit. Het grote voordeel van een onkruidbrander is dan ook weer dat het milieubewuster is dan chemische oplossingen en ook een stuk minder arbeidsintensief dan wanneer je het onkruid met de hand gaat wieden. Zorg wel dat je veilig te werk gaat met een onkruidbrander en goed de veiligheidsmaatregelen doorneemt voor je ermee aan de slag gaat.

Lees meer  Hoe schanskorven bijdragen aan een duurzame tuin

Preventie is de sleutel

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het regelmatig onderhoud plegen aan je tuin, bodembedekking aanbrengen en het verwijderen van het onkruid, zal al kunnen zorgen dat er minder snel onkruid terug groeit. Zo kun je bijvoorbeeld bodembedekking, zoals organisch materiaal tussen je planten verspreiden. Denk hierbij aan houtsnippers of cacaodoppen, maar ook het planten van bodembedekkers. Dit helpt de grond vochtig te houden en zorgt ervoor dat de onkruidzaadjes geen licht meer krijgen zodat ze niet kunnen ontkiemen.