Heb je net je droomhuis gekocht en ga je je tuin verbouwen? Of heb je na jaren dezelfde tuin te hebben zin om deze een make-over te geven? Misschien spaar je er al jaren voor, of heb je zojuist je  duurzaam wonen hypotheek afgesloten. Dan is dit het goede moment om je tuin te verduurzamen. Een duurzame tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw leefomgeving. Het is een mooie stap in de richting van het verkleinen van je ecologische voetafdruk en het bevordert een gezonde levensstijl. Ben jij van plan om je tuin te verduurzamen? Bekijk dan onze 5 handige stappen.

Stap 1: Plant inheemse planten

Sommige planten hebben al een verre reis afgelegd voordat ze in het tuincentrum te vinden zijn. Deze reis is niet zo goed voor het milieu. Kies daarom voor planten die van nature voorkomen in jouw regio. Inheemse planten hoeven de reis niet af te leggen en zijn al aangepast aan de lokale weersomstandigheden. Daarom hebben ze vaak minder water en onderhoud nodig.

Stap 2: Creëer biodiversiteit

Al van jongs af aan leren we over de bloemetjes en de bijtjes. Dat bijen het niet altijd makkelijk hebben, komt nu steeds vaker in het nieuws. Om de bijen, en andere dieren, te helpen, is het belangrijk om verschillende bloemen, struiken en bomen te planten in je tuin. Deze biodiversiteit trekt namelijk verschillende soorten dieren en insecten aan. Dit verbetert de algehele gezondheid van de tuin én is goed voor de natuur.

duurzame tuin

Stap 3: Composteer

Composteren is een handige manier om organisch afval om te zetten in rijke, voedzame compost die je tuin verbetert. Compost verrijkt namelijk de bodem en vermindert de behoefte aan kunstmest. Je kunt gewoon gebruikmaken van keukenafval en tuinafval om compost te creëren. Hier nog wat extra tips om te zorgen voor een goede compostering:

  • Gebruik geschikte materialen: Om een goede composthoop te creëren, kun je groene materialen, zoals groente- en fruitresten, combineren met bruine materialen zoals bladeren, takjes etc. Dit evenwicht zorgt voor de juiste verhouding tussen stikstof en koolstof. Wat weer essentieel is voor het composteringsproces.
  • Draai de composthoop: Regelmatig omscheppen of omzetten van de composthoop helpt bij de beluchting en versnelt het ontbindingsproces
  • Houd de composthoop vochtig: Zorg ervoor dat je composthoop vochtig is. Maar het moet niet doorweekt zijn.
  • Vermijd verkeerde materialen: Sommige materialen, zoals ziek plantenmateriaal, vleesresten en zuivelproducten, moet je vermijden. Dit omdat ze ongewenste geuren en ongedierte kunnen aantrekken.
  • Geduld is een schone zaak: Compostering vergt tijd. Meestal enkele maanden tot een jaar, afhankelijk van de omstandigheden. Geduld is hier van belang. Maar dan heb je ook wat.
Lees meer  Heerlijke antipasti - uit je eigen moestuin!

Stap 4: Minimaliseer afval

Herbruik materialen waar mogelijk, zoals houtsnippers voor tuinpaden of oude pallets om een bankje te maken. Kies voor duurzame materialen als je nieuwe tuinbenodigdheden nodig hebt. Dit kun je natuurlijk ook in huis realiseren. Dan woon je groener, zowel buiten als binnenshuis.

Stap 5: Energie-efficiënte verlichting

Tuinverlichting is erg gezellig, vooral tijdens de late zomeravonden of in de koude winter. Lampjes kunnen je hele tuin gezellig maken. Of misschien wil je een paar kleine lantaarns neerzetten. Als je tuinverlichting nodig hebt, kies dan voor LED-lampen. Deze verbruiken minder energie. Je kunt ook zonne-energieverlichting kiezen om je tuin op een milieuvriendelijke manier te verlichten.