De Walnoot of Okkernoot, Juglans regia, is een van de boeiendste bomen die in onze streken wilt groeien. De vruchten van de boom, de walnoten, zijn lekker en voedzaam.

De notenboom is een prachtige schaduwboom en geeft via zijn bladeren een tanninegeur af die muggen weert. Walnoten zijn karakteristieke opgaande bomen met een fraaie, gegroefde schors.

Walnootboom soorten
Wil je slechts één notenboom, let dan goed op welk soort je aanschaft. Niet alle bomen zijn namelijk zelfbestuivend en zullen vruchten afgeven. De rassen Broadview (hoogte 5 tot 10 meter) en Buccaneer (hoogte 20 meter) zijn wel heel geschikt om als enkele boom te planten. Doordat de vrouwelijke bloemen tegelijk met de mannelijke katjes bloeien is bestuiving altijd verzekerd. Beide soorten zijn daarnaast weinig vatbaar voor bladvlekken- en andere notenziekten.

Andere mooie soorten zijn bijvoorbeeld de snelle groeier Proslavski, een grote boom die mooie okkernoten produceert. Buccaneer is de beste bestuiver voor deze notenboom die maximaal 21 m hoog wordt. De soort Plovdivski is een van de beste Europese productiebomen. De noten zijn vrij groot en van hoge kwaliteit. Zorg voor ook bij deze boom wel voor een bestuiver, bijvoorbeeld Broadview. De Plovdivski kan 13 meter hoog worden.

Verzorging notenbomen
Notenbomen groeien op elke niet te zure bodem die voldoende gedraineerd is. Aan natte, slecht gedraineerde bodems hebben ze een grondige hekel. Dat notenbomen geslagen moeten worden om goed te dragen is een hardnekkig misverstand. Het veroorzaakt alleen maar wonden waarlangs ziektekiemen in de boom kunnen dringen. Laat de noten dus gewoon vallen.

Walnootziekten
Brandvlekkenziekte wordt gekenmerkt door zwarte hoekige vlekken op de boven- en onderzijde van het blad. Ook op de bolsters verschijnen ingezonken zwarte vlekken. Vaak vallen de aangetaste noten voortijdig af. Bacteriebrand geeft talloze bruine vlekjes op de bladeren, ook de noten kunnen rotten. Om deze ziekten te voorkomen en beperken is goede hygiëne in de tuin van groot belang. Ruim daarom het herfstblad stelselmatig op om alle ziektekiemen te doden.

Lees meer  Het planten van bloeiende planten

Walnootboom snoeien
De walnootboom houdt in principe niet van snoei. Wil je de boom toch graag snoeien dan kun je dit het beste doen in de maand juni. Snoei dan alleen de dode en enkele dunne takken weg.