Een overkapping maken is geen gemakkelijke klus. Tot voor kort was het, door het schaarse aanbod van bouwtekeningen, lastig om zelf aan de slag te gaan. Momenteel is er voldoende aanbod om zelf een overkapping voor je tuin of terras te bouwen. Met deze tips kan je direct aan de slag!
Tip 1: Bespaar nooit op de materialen
De aanschaf van materialen kan relatief duur zijn. Echter is het verstandig om nooit op de materialen te besparen. Wanneer je hierop bezuinigd, zal je dit terugzien in het eindresultaat. Door gebruik te maken van hoogwaardige producten, zoals hardhout of geïmpregneerd hout, kan jouw overkapping met gemak jarenlang meegaan. Daarnaast moet de overkapping ook tegen een stootje kunnen. Factoren, zoals de weersverwachting, mogen geen enkele invloed hebben op de constructie van de overkapping.
Tip 2: Vergeet de beugels, bij een overkapping aan de schuur, niet te plaatsen
Wanneer je een overkapping maakt die grenst aan de schuur, is het noodzakelijk om sterke wandbeugels te plaatsen. De beugels, waar de balken op rusten, kunnen veel gewicht aan. Als alternatief is het ook mogelijk om regeldragers te gebruiken. Regeldragers zijn in tegenstelling tot wandbeugels wel iets minder functioneel.
Tip 3: Bepaal de lichtval
Wanneer je een overkapping maakt, is het belangrijk om rekening te houden met de lichtinval. De schaduw van de overkapping kan namelijk de lichtval van jouw woning belemmeren. Ook kunnen dichte wanden in de overkapping de lichtval hinderen. Dichte wanden geven een chique uitstraling, maar ze houden ook veel licht tegen. Bovendien bespaar je met een open overkapping ook nog eens op de nodige materialen!
Tip 4: Zorg voor voldoende waterafvoer
Bij het zelf maken van een overkapping is het belangrijk om een stevig dak te bouwen, waar geen regenwater op blijft liggen. Voor de regulering van het water is het hierdoor noodzakelijk om een dak met een hoek van tenminste 15 graden te maken. Aan de bovenzijde ontstaat hierdoor een opening, waar het regenwater eenvoudig door kan weglopen. Ook een regenton kan het regenwater eenvoudig opvangen. Naast een eyecatcher in je tuin, biedt het ook de mogelijkheid om regenwater te hergebruiken.
Tip 5: Onderhoud de overkapping
Voor een langere levensduur is het essentieel om je overkapping te onderhouden. Slecht onderhoud kan namelijk zorgen voor houtrot. Houtrot zorgt voor mankementen aan de overkapping, aangezien het hout steeds zwakker wordt. Om dit te voorkomen moet je de overkapping behandelen met beits, coating en verf. Door het gebruik van een coating, zoals een nanocoating, kan het water eenvoudig van het hout afdruipen.
Tip 6: Kijk of je een bouwvergunning nodig hebt
Bij het bouwen van een overkapping heb je, in sommige gevallen, te maken met regelgeving. Hierdoor is het verstandig om eerst na te gaan of je daadwerkelijk een vergunning nodig hebt voor het bouwen van een overkapping. Om dit te achterhalen kan je de website van de (rijks)overheid en/of jouw gemeente raadplegen. Hier staat alle informatie over de gewenste afmetingen en dergelijke. Tegenwoordig mag je tot 4 meter zonder vergunning bouwen, mits de overkapping niet, voor een gedeelte, aan je woning grenst. Bouw je een grotere overkapping? Dan heb je een bouwvergunning nodig.
Tip 7: Gebruik een bouwtekening
Het bouwen van een overkapping is geen eenvoudige klus. Ben je geen ervaren klusser? Dan is het verstandig om een bouwtekening te gebruiken. Op deze manier weet je zeker dat het bouwen van jouw overkapping helemaal goed gaat!