Gazonmeststof is een product wat de essentiële mineralen bevat waar gras, suikers mee kan maken. Meststof die we in de winkel kopen is niet directe voeding voor de plant maar het vult het tekort aan mineralen in de grond aan zodat de plant adhv fotosynthese dit kan omzetten naar suikers. Deze suiker worden dan opgeslagen in de plant om zich te kunnen ontwikkelen.
Waarom moet je het gazon bemesten?
Het voorkomen van een voedingstekort
Door regelmatig te bemesten heeft het gazon nooit een voedingstekort, hierdoor blijft het sterk en in optimale conditie. Als we niet zouden bemesten ontstaat er een voedingstekort. Doordat de plant suikers opslaat in onder andere het blad, worden deze bij elke maaibeurt verwijderd. Maaien houd het gazon mooi maar versnelt de verarming van de bodem, hierdoor moeten we regelmatig bijmesten.
Cruciaal voor het herstel na renovatie
Tijdens het renoveren van het gazon loopt het gras veel schade op. Het gazon bemesten na de renovatie werkt ondersteunend tijdens het herstelproces. Bemest je het gazon niet dan loopt het meer schade op en verzwakt de plant. Door na het verticuteren meststoffen te gebruiken, kan het gras veel sneller herstellen. Wanneer de graszode snel herstelt ben je onkruid en mos te slim af!
Een gazon bemesten maakt het mooier
Een mooi onderhouden gazon geeft een meerwaarde aan de tuin. Maar wanneer vinden we een gezond mooi? Vaak is dit wanneer het gazon dicht gegroeid is, weinig onkruid bevat en een mooie groene kleur heeft.
Een gazon dat voedingstekort heeft zal niet mooi dicht zijn en ruimte maken voor onkruid en mos ook zal de kleur minder vitaal zijn
Verschillende soorten meststoffen
Een meststof bestaat uit NPK- mineralen, ook wel gekend als Stikstof, Fosfor en Kalium. De verhouding van deze drie elementen kan afhankelijk van de functie sterk variëren. Elk van deze elementen heeft zijn eigen functie binnen de ontwikkeling van de plant.
Stikstof stimuleert met name de bladontwikkeling hierdoor groeit de plant snel boven de grond.
Fosfor speelt daarentegen meer in op de wortelontwikkeling, ook wel de groei onder de grond. Goede wortels kunnen beter voedingsstoffen opnemen en zijn beter bestand tegen droogte. Dit is met name handig voor de zomer om meer tegen de droogte te kunnen. Ook bij het zaaien van nieuw gras doe je er goed aan om meer fosfor te geven, een jonge plant heeft meer baat bij goed ontwikkelde wortels dan veel blad.
Kalium verhoogt de weerstand van de plant door een sterkere celstructuur te stimuleren, wat met name handig is in het najaar.
Het gazon elk seizoen bemesten
Omdat elke mineraal een unieke eigenschap heeft, worden meststoffen afgestemd op het seizoen.
Tijdens de lente willen we een meststof die meer stikstof bevat dit bevordert de groei en activeert de plant na de winter.
Voor de zomer gebruiken we meer fosfor zodat er sterke wortels worden gecreëerd die meer water kunnen opnemen tijdens droge periodes.
In het najaar is het belangrijk om te bemesten met kalium. Dit versterkt de celstructuur waardoor de plant beter bestand is tegen ziektes en schimmels in de winter.
Hoe vaak moet ik het gazon bemesten
Om een gazon goed te onderhouden moet er drie à vier keer per jaar bemest worden.
- 1 keer in het vroege voorjaar
- 1 keer vlak voor de zomer
- 1 keer in de nazomer
- 1 keer in het najaar