Een goede groei en gezonde planten begint bij een goede grond. Niet alleen planten in je tuin profiteren hiervan, maar ook planten in bakken of potten hebben goede grond nodig. Daarom delen we graag 10 potgrond tips!

1. Verzamelnaam

Wist je dat potgrond een verzamelnaam is? Het bestaat uit verschillende soorten grond met elk met zijn eigen samenstelling en structuur. Kenmerkend is wel dat potgrond bestemd is voor planten in potten en bloembakken. Het is in tegenstelling tot tuinaarde licht van gewicht.

2. Natuurlijke grondstof

Potgrond bestaat voornamelijk uit veen, oftewel turf. Dat is een natuurlijke grondstof die ontstaat uit plantenresten. Veen absorbeert vocht en houdt het lang vast. Er is een discussie over het afgraven van veen, waardoor er naar alternatieven gezocht wordt. Hernieuwbare grondstoffen als hout- en kokosverzels, schors of rijstkaf zouden een oplossingen kunnen zijn.

3. Gemengde basis

Er is speciale potgrond verkrijgbaar voor kruiden, buxus, rozen en citrusplanten. Afhankelijk van de planten die je in je bloembakken wilt planten, is een basis van gemengde boomschors, kokos, compost, zand, meststoffen en kalk geschikt. De structuur, samenstelling en voedingsstoffen zijn van belang om je planten goed te laten groeien.

4. Voeding voor 1 à 2 maanden

Je planten kunnen ongeveer 1 à 2 maanden lang voeding uit potgrond halen. Daarna gebruik je plantenvoeding. Gebruik je grond waar langzaamwerkende meststof aan is toegevoegd? Dan kun je nog even wachten met plantenvoeding geven. Op de verpakking vind je uitleg.

5. Universeel

Zoals de naam al doet vermoeden, is universele potgrond geschikt voor veel doeleinden. Je kan er je terras- en bloembakken mee vullen, eenjarigen, vaste planten en groenten kweken, maar ook kamerplanten mee verpotten.

6. Niet te veel en niet te weinig

Goede potgrond bevat precies de juiste hoeveelheid mest- en voedingsstoffen die jonge plantjes en kiemend zaad nodig hebben. Er moeten zeker niet te veel voedingsstoffen in zitten. Door teveel voedingsstoffen kunnen nieuwe wortels beschadigd raken en uiteindelijk afsterven.

Lees meer  Gratis de maand april van de Jaarplanner lezen

7. Natuurvriendelijk

Een natuurvriendelijke variant is cocopotgrond, ook wel cocopeat genoemd. Het is een restproduct van de kokosindustrie. Doordat het een restproduct is, wordt het milieu niet extra belast. Cocopeat houdt vocht lang vast en krimpt niet als het een tijdje geen water krijgt. Het is daardoor zeer geschikt als potgrond en stekgrond, maar ook als bodembedekker en -verbeteraar.

8. N-P-K vermelding

Op de zakken zie je vaak de vermelding N-P-K staan. Dat verwijst naar de hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) die beschikbaar is voor de planten. Kamerplanten en groenblijvende planten hebben een hoog stikstofgehalte nodig. Daarnaast bevordert fosfaat de bloemvorming en maakt kalium de planten resistent.

9. Biologisch

Op zakken potgrond zie je soms ‘biologisch’ vermeld staan. Dat betekent dat deze grond volgens de EU-normen is toegestaan als bodemverbeteraar of meststof in de biologische landbouw.

10. Potgrond tips voor in je tuin

Een van de bekende potgrond tips is dat je het uitstekend in je tuin kan gebruiken. Maak de grond even los met een spitvork en strooi het tussen je planten.

Wil je zelf potgrond maken? Dat kan. Je hebt goed verteerde en gezeefde compost nodig en tuingrond. De ideale verhouding is 40% compost en 60% tuingrond. Om structuur toe te voegen, meg je er kokosvezels en split door. Zeef de compost het liefst voordat je het met andere stoffen gaat mengen.