Eerst was het de buxusschimmel, nu is het de buxusmot die onze buxushaagjes, -piramides en -bollen aantast. De buxusmot verspreidt zich razendsnel en is moeilijk te bestrijden. Voor wie moeilijk afscheid kan nemen van buxus, zijn er wel wat dingen die je kunt doen tegen de buxusmot. Eruit halen kan altijd nog!
Hoe eerder je in de gaten hebt dat je buxus wordt belaagd door buxusrupsen – de rupsen van de buxusmot – hoe beter. Controleer de planten dan ook regelmatig op eitjes of rupsen. Zie je door spinsel samengeklitte blaadjes? Dat is de plek waar eitjes zijn afgezet, dus knip deze direct weg. Check ook de onderkant van de blaadjes op eitjes of rupsen.
Actie ondernemen tegen de buxusmot
Hang een feromoonval tegen buxusmot op om in een vroeg stadium te ontdekken of er mannelijk buxusmotten in je tuin komen. Is dit het geval, dan kun je direct actie ondernemen en je buxus intensiever controleren of eventueel (regelmatig) bespuiten. Let wel op waarmee; sommige middelen kunnen schadelijk zijn voor andere insecten of vogels! Rupsen handmatig wegvangen is uiteraard ook mogelijk. Zijn de rupsen nog klein (groengeel met zwarte kop) dan zitten ze vaak verstopt in spinsel tussen de buxusblaadjes. Vooral de grote rupsen (4 cm lang, geelgroen met zwart-witte lengtestrepen) eten in rap tempo je buxus kaal. De rupsen overwinteren in cocons in de buxus. Buxusrupsen zijn actief vanaf februari-maart. Buxusmotten zijn actief van april tot in oktober.
Is je buxus zo erg kaalgevreten dat je deze wil rooien? Stop de aangetaste planten dan meteen in goed afgesloten zakken en breng ze naar de gemeentelijk stort.
Alternatieven voor buxus
In Wisley Gardens – de 24 ha grote tuin van de Britse Royal Horticultural Society – is enkele jaren geleden een proef/modeltuin aangelegd om verschillende alternatieven voor buxus te testen. De hier genoemde soorten en cultivars worden door deze befaamde tuinbouworganisatie aanbevolen. Ze hebben allemaal kleine blaadjes, verdragen vormsnoei goed en zijn in ons klimaat goed tot redelijk winterhard. AGM betekent dat deze cultivars zijn bekroond met een Award of Garden Merit. Dit betekent dat het uitstekende tuinplanten zijn die goed verkrijgbaar zijn.
- Berberis darwinii ’Compacta’ (zuurbes)
Stekelige heester, wintergroen - Berberis thunbergii ’Atropurpurea Nana’ (zuurbes) AGM
Purperrood blad, bladverliezend - Elaeagnus x ebbingei ’Compacta’ (olijfwilg)
Zilvergroen blad met zilvergrijze onderkant - Euonymus fortunei (Japanse kardinaalsmuts)
Groen, witbont of geelbont blad - Lavandula angustifolia (lavendel)
Voor een zonnige plek - Lonicera nitida ’Baggesen’s Gold’ (struikkamperfoelie) AGM
Heel klein, geel blad - Lonicera nitida ’Maigrün’ (struikkamperfoelie)
Mmooi groen blad - Osmanthus delavayi (schijnhulst) AGM
Donkergroen blad
- Podocarpus ’Chocolate Box’
Bossig, groen conifeertje met chocoladebruin blad in herfst en winter - Rhododendron Bloombux
Groenblijvende haag, lichtroze bloei in juni - Rosmarinus officinalis (rozemarijn) AGM
Voor een zonnige, beschutte plek - Santolina chamaecyparissus (heiligenbloem)
Voor een zonnige, beschutte plek - Taxus baccata ’Repandens’ AGM
Ook geschikt als bodembedekker - Taxus baccata ’Semperaurea’ AGM
Gele naalden, in winter oranje van kleur
In de lijst met alternatieven staat de Berberis darwinii ’Compacta, die heb ik in de tuin staan en is nu volledig kaal gevreten door buxusmot rupsen.
Hoi ,In plaats van de buxus die vorig jaar half aangevreten was ,heb ik de Elexs boompjes gekocht lijken er erg veel op,als vervanger.
maar nu in dit voorjaar worden die ook aangevreten door iets ,dus dat is ook geen succes.
wat kun je dan doen,
De buxus is bij mij toch herstellende nadat het op een woestijn bosje leek, gedeeltelijk gesnoeid maar nu toch de moeite waar om af te wachten of hij het red. Er komen overal weer nieuwe blaadjes aan.
Ik had ook buxusrups en ben begonnen met vangen maar dat was al snel onbegonnen werk.
Spuiten wil ik absoluut niet. Het is wel degelijk schadelijk voor andere insekten en hier in de buurt zijn er ook al weer veel jongen koolmezen in het nest nog en bijna volgroeid maar wel dood. Het is goed verdienen voor de tuincentra dus natuurlijk wordt er gezegd dat het geen kwaad kan. Nu ik vind die vele dode mezen wel erg toevallig. Sinds de buxusmot hier rondwaart is dit gaande. Ik heb de buxus met pijn in het hart gerooid maar tot mijn grote verbazing vind ik mijn tuin nu veel mooier. Opener , lichter en ik kan overal veel beter bij.
Zo zie je maar , wat een ramp leek blijkt nu een grote verbetering. 😃
Dezelfde ervaring heb ik ook. Waar ik de buxus weggehaald heb kan ik nu alle bloeiende planten, die er achter stonden, veel beter zien vanuit mijn kamer. Het is absoluut geen gemis.
De tuin is veel aardiger nu.
Ik heb precies dezelfde ervaring ! Vorig jaar alle buxussen eruit gehaald (ook met veel hartzeer) en overal heuchera’s en geraniums in de plaats gezet. Mijn tuin ziet er vrolijker e luchtiger uit.
De foto die je plaatste bij het artikel van wat te doen tegen buxusmot is niet correct.
De foto https://www.tuinen.nl/wp-content/uploads/sites/12/2019/05/Buxusmot2.jpg toont een dode buxus, maar niet door vraat van de rups. Deze lijkt gewoon verdroogd of gewoon afgestorven, maar niet afgegeten. Beter om die foto dus te vervangen 🙂
Dank voor je oplettendheid Karel, daar zijn we blij mee! We hebben de foto meteen aangepast 🙂
Beste Karel dat heb je héél goed gezien, er worden wel meer fouten gemaakt op deze site, jammer is dat!! Ook in de begeleidende teksten trouwens. Af en toe zijn ze niet bij de tijd. JAMMER!!! Deskundologen kletsen af en toe uit hun nek, dat valt me al jaren op!
Beste David,
We proberen zo veel mogelijk bij de tijd te blijven! Onlangs hebben we deze website overgenomen, dus we zijn continu bezig met het optimaliseren van de berichten. Zie je een foutje, attendeer ons daar gerust op, dan passen we het zo snel mogelijk aan! We proberen onze lezers uiteraard van de juiste informatie te voorzien.