In het najaar kun je de grond in de moestuin en in nieuw aan te leggen tuindelen spitten. Wij vertellen je wat je daarbij in de gaten moet houden.

1: Ideale tijd om te spitten

De herfst en het begin van de winter zijn ideaal voor deze klus: vorst, wind, sneeuw en regen kunnen dan op de grond in werken zodat deze aan het eind van de winter mooi kruimelig is. Vooral bij zware kleigrond is dat belangrijk.

2: Begin niet te vroeg

Als je voor de eerste vorst begint, heb je een grote kans dat slakken hun eitjes tussen de kluiten afzetten. Een slakkenplaag het volgende jaar is dan min of meer gegarandeerd.

3: Laat de grond met rust na regen

Bewerk de grond niet na een zware regenval. Het is dan nat en de grond wordt door het omspitten te sterk verdicht. Het spitten is dan ook erg zwaar.

4: Spitten moet je leren

Om je rug te sparen is het slim om de volgende basisregels aan te houden:

  • Hou de spade altijd lichtjes schuin zodat deze niet te diep de grond in gaat.
  • Til de spade met de aarde nooit hoger op dan nodig is
  • Spit liever elke dag een stukje, dan in één dag de hele moestuin

5: Zorg voor goed gereedschap

Ook als je je aan bovenstaande basisregels houdt, blijft het spitten een enorme aanslag op je spieren. Koop om je rug te sparen een spade met een steellengte die past bij je lichaamslengte. Spadenstelen zijn er in verschillende uitvoeringen. De een werkt liever met een steel met een D-vormig handvat, de ander kiest voor een T-vormig handvat. Een geverniste steel is gladder, wat voor een aangenamer gevoel zorgt en de steel beschermt tegen regen en zweet.

Ook het type grond is bepalend voor het type spade dat je het beste kan kiezen: voor lichtere grond is een korte maar brede spade het meest geschikt, voor zware grond een lange smallere spade. Zorg er daarnaast altijd voor dat het blad van de spade goed geslepen is.

Lees meer  Wat te doen met herfstblad?

 6: Een steek diep spitten

Voor de meeste gronden is één steek diep spitten een prima methode. De grond wordt daarbij de diepte van een spadeblad omgewerkt. Wortelonkruid als kweekgras mag je hierbij niet onderspitten, maar moet je verwijderen.

7: Twee steek diep spitten

Als je harde, ondoordringbare lagen in de bodem moet doorbreken, pas je twee steek diep spitten toe. Je verbetert hierdoor de waterdoorlaatbaarheid van de grond. Ook zullen je planten in de diep losgemaakte grond makkelijker wortelen.

Maak voor twee steek diep spitten een geul van 40-60 cm breed en één steek diep. Die grond hou je apart en gebruik je later om de laatste geul te vullen. De grond onderin de geul maak je los met een spitvork. NIET omspitten dus. Leg een laag verteerde compost op de bodem en vul de eerste geul met de grond uit de tweede.

 8: Nieuwbouwhuis

Doordat er bij nieuwbouwhuizen veel machines over de grond rijden, kan deze dichtgeslibd zijn. Ook hier kan het nodig zijn om twee steek diep te spitten.

 9: Ecologisch tuinieren

Ecologische tuiniers vinden spitten zinloos en zelfs schadelijk voor het evenwicht in de grond. Zij raden aan om te mulchen.