Rozen, fresia’s, pepermunt, lavendel… Er zijn veel bloemen en planten die we naast hun mooie uiterlijk ook graag wegens hun heerlijke parfum in en om ons huis hebben staan. Toch zijn er ook heel wat planten die je liever niet op je vensterbank of in de tuin plaatst. We laten je de 7 meest stinkende planten zien.

Deze soorten behoren tot de meest stinkende planten ter wereld:

Doerian_stinkvrucht

Durio zibethinus – Doerian

Misschien heb je de vrucht van de doerianboom al eens geproefd op een vakantie in Zuidoost-Azië. Hoewel dit fruitstuk met betrekking tot de smaak vaak lekker wordt gevonden, geldt er qua geur volledig het tegenovergestelde. De Doerian, ook wel stinkvrucht genoemd, heeft zo’n penetrante geur dat er in het openbaar vervoer en hotels in Azië bordjes hangen waarin nadrukkelijk wordt gewezen op het verbod om er één bij je te hebben.

 

aristolochia_giganthea_reuzenpijpbloem

Aristolochia gigantea – Reuzenpijpbloem

De reuzenpijpbloem is een klimmende plant en komt oorspronkelijk voor van Panama tot de Amazonebekken. De bloemen kunnen maar liefst 20 cm lang en 16 cm breed worden. Om insekten zoals vliegen aan te trekken voor bestuiving verspreiden de bloemen een rottende aasgeur.

johannesbroodboom

Ceratonia siliqua – Johannesbroodboom

Ook de Johannesbroodboom, en met name de mannelijke bloemen, staat bekend om zijn rottende geur waar insecten op af komen. Klinkt niet erg smakelijk, maar de peulen hebben daarentegen wel een hoge voedingswaarde. Zo worden de kiemende zaden onder andere tot meel gemalen en door producten zoals babyvoeding verwerkt.

stapelia_gigantea_stinkende_plant

Stapelia gigantea

De Stapelia gigantea is een vetplant uit Zuid-Afrika met grote opvallende behaarde bloemen. Omdat er weinig bestuivers zoals bijen en vlinders voorkomen in de oorspronkelijke groeigebieden van de plant richt deze plant zich op het aantrekken van aasvliegen. Deze komen af op de geur van rottend vlees.

skunk cabbage

Symplocarpus foetidus – Skunk cabbage

Deze laaggroeiende plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, houdt van natte grond en trekt bestuivers zoals aasvliegen en steenvliegen aan. De geur is zo vies en sterk dat de plant in het Engels Skunk Cabbage, oftewel stinkdierkool, wordt genoemd.

Lees meer  Klimrozen noem je leirozen

Rafflesia Arnoldii

Rafflesia Arnoldii

Rafflesia Arnoldii is een zeer zeldzame plant die alleen voorkomt in de regenwouden van Indonesië, Maleisië en de Filipijnen. Het is de grootste solitaire bloem ter wereld en kan maar liefst een meter in omtrek worden. Bestuiving van de plant is lastig, aangezien de bloem er maanden over doet om zich te ontwikkelen en uiteindelijk slechts één week bloeit. Met een geur die naar rottend vlees ruikt trekt de plant aasvliegen aan.

titan_arum_corpse_flower_stinkende_plant

Amorphophallus titanum – Reuzenaronskelk

De Reuzenaronskelk is de absolute nummer één van dit lijstje. De alleen op Sumatra voorkomende bloem kan maar liefst drie meter lang worden en bloeit om de drie jaar. In het Engels heeft de plant de bijnaam corpse flower, oftewel lijkbloem. Dit komt uiteraard door de ontzettend vieze, sterk rottende geur die insecten zoals aaskevers en aasvliegen aantrekt.

 

Lees ook: