Bodembedekkers zijn ideaal, want ze zorgen ervoor dat je minder last hebt van onkruid én dat de grond minder snel uitdroogt. De hier genoemde soorten en cultivars ogen daarnaast nog eens heel natuurlijk.   

1 Viola odorata (maarts viooltje)

Dit schattige plantje bloeit al lekker vroeg in het seizoen en geurt ook nog eens heerlijk. Vandaar dat hij ook bekend staat als welriekend viooltje. Bijen en hommels bezoeken de paarsblauwe bloempjes graag vanwege de heerlijke nectar. Het maarts viooltje komt ook op buitenplaatsen voor – hij wordt ook wel beschouwd als stinzenplant – en sporadisch ook in de natuur. Via bovengrondse uitlopers kan hij flinke rozetten vormen die de grond uiteindelijk goed bedekken.

* hoogte: 10 cm
* standplaats: halfschaduw-zon
* bloeitijd: maart-april

Viola odorata, maarts viooltje, bodembedekkers, tuinen.nl

 

 

2 Aegopodium podagraria ’Variegata’ (bont zevenblad)

Het gevreesde zevenblad wil je uiteraard niet in je tuin hebben, want deze woekeraar is amper uit te roeien. Deze bontbladige variant van zevenblad vormt echter een prima, snelgroeiende bodembedekker. De witte schermbloemen zijn, net zoals het bonte blad, erg decoratief. Durf je deze vaste plant niet aan in je tuin, plant hem dan eens in een pot en combineer hem met andere planten, bijvoorbeeld met andere witte bloeiers.
* hoogte: 50 cm
* standplaats: zon-schaduw
* bloeitijd: mei-juli

Aegopodium podagraria ’Variegata', bont zevenblad, bodembedekkers, tuinen.nl

 

 

3 Fragaria vesca (bosaardbeitje)

Net zoals ‘gewone’ aardbeien maakt het bosaardbeitje bovengrondse uitlopers waarmee hij zich gaandeweg steeds meer uitbreidt. Omdat de bloei lang aanhoudt, zitten er in de zomer zowel bloemen als kleine, smakelijke aardbeitjes aan de plant, wat een vrolijke aanblik geeft. Verwar dit plantje niet met Duchesnea indica ofwel schijnaardbei; het blad en de groeiwijze ogen vrijwel hetzelfde, maar deze geeft gele bloempjes gevolgd door kleine, aardbei-achtige vruchtjes die echter geen smaak hebben.

* hoogte: 20 cm
* standplaats: zon-lichte schaduw
* bloeitijd: mei-juli

Fragaria vesca, bosaardbei, bodembedekkers, tuinen.nl

 

4 Cornus canadensis (Canadese kornoelje)

Deze dwergkornoelje wordt niet zo vaak toegepast, terwijl het toch een mooie bodembedekker is. Waarschijnlijk komt dat door zijn langzame groei, waardoor het even duurt voordat je een dicht vlak hebt. De witte, karakteristieke kornoeljebloemen geven deze bijzondere bodembedekker iets extra’s, net zoals de trosjes met rode bessen die later verschijnen. Ook fraai is de donkerrode herfstkleur. Houdt van koele, enigszins vochtige, humeuze grond die bij voorkeur licht zuur is. Verbeter de grond bij aanplant met bladaarde of compost.

Lees meer  Ouderwetse fruitsoorten

* hoogte: 15 cm
* standplaats: halfschaduw-schaduw
* bloeitijd: juni-juli

Cornus canadensis, canadese kornoelje, bodembedekkers, tuinen.nl

 

 

5 Ajuga reptans (kruipend zenegroen)

In het wild komt kruipend zenegroen hier en daar voor in enigszins vochtig grasland, maar ook in de tuin doet hij het over het algemeen goed. Deze vaste plant breidt zich uit door lange bovengrondse uitlopers en bloeit in het voorjaar met mooie paarsblauwe bloeiaren. Ook verkrijgbaar zijn cultivars met purper of met bont blad, met witte of roze bloemen of extra grote bloeiaren. De ‘gewone’ groene soort oogt echter het meest natuurlijk. Zenegroen is een goede bijenplant!

* hoogte: 15 cm
* standplaats: halfschaduw-zon
* bloeitijd: april-mei

Ajuga reptans, kruipend zenegroen, bodembedekkers, tuinen.nl

 

Tip: Maart is een perfecte tijd om deze (en andere) vaste planten aan te planten.

 

6 Allium ursinum (daslook)

In een natuurlijke tuin past daslook heel goed. Het is echter geen bodembedekker die jaarrond de grond bedekt, want dit bolgewas komt op in maart om in het najaar bovengronds weer af te sterven. Maar in het seizoen vormt deze snelle groeier toch een groen vlak dankzij de mooie groene bladeren, die bij kneuzen naar knoflook geuren. Het jonge blad kan worden geoogst voor gebruik in de keuken. Ook de stervormige bloempjes zijn eetbaar. Daslook groeit het beste op enigszins vochtige, kalkrijke grond. Komt ook in loofbossen wel voor; oogsten of uitgraven is echter verboden, want het is een beschermde plant.

* hoogte: 20 cm
* standplaats: halfschaduw-schaduw
* bloeitijd: april-mei

Allium ursinum, daslook, bodembedekkers, tuinen.nl

 

 

7 Geranium endressii (ooievaarsbek)

Door zijn bossige groeiwijze vormt deze ooievaarsbek een prima bodembedekker. Een dankbare bloeier ook want de hele zomer door geeft hij bloemen, in een fraaie lichtroze tint. Knip de stengels af en toe lichtjes terug voor een extra goede doorbloei. Een sterke, makkelijke plant die ook populair is bij bijen.

* hoogte: 40 cm
* standplaats: zon-halfschaduw
* bloeitijd: juni-september

Geranium endressii, ooievaarsbek, bodembedekkers, tuinen.nl

 

 

8 Anemone sylvestris (Anemoon)

Op buitenplaatsen vind je in het voorjaar soms een heel tapijt van deze bloeiende anemonen. Een schitterend gezicht! Ook in loofboombossen in midden- en west-Europa komt deze plant voor. In de tuin doet hij het ook goed onder bladverliezende heesters en bomen; daar profiteren ze van het licht, voordat de bladeren aan de bomen verschijnen. Ze houden van humusrijke, goed doorlatende grond die licht zuur is. Het duurt wel even voordat je zelf een tapijt van Anemone sylvestris in je tuin hebt, want hij breidt zich slechts langzaam uit.

Lees meer  Petunia Phantom van Easy Plant

* hoogte: 25 cm
* standplaats: zon-halfschaduw
* bloeitijd: april-mei

Anemone sylvestris, anemoon, bodembedekkers, tuinen.nl

 

 

9 Epimedium x perralchicum ’Frohnleiten’ (elfenbloem)

Heb je een plek in de halfschaduw en wil je een makkelijke bodembedekker die het hele jaar mooi oogt, dan is elfenbloem een goede keuze. Als je tenminste kiest voor een wintergroene soort zoals deze. De lichtgele elfachtige bloempjes verschijnen al vroeg in het jaar. Wil je ze goed kunnen zien, knip dan de lelijke, oude bladeren in maart weg. Zo ontstaat er ook snel weer nieuw, frisgroen blad. Elfenbloem doet het goed onder bomen of grote bladverliezende heesters en hij houdt – zoals alle bosplanten – van humeuze grond. Bladhoudende Epimediums zijn niet alleen de hele winter decoratief, maar ze zijn ook bestand tegen droge grond. Dit dankzij hun leerachtige bladeren waar relatief weinig water uit verdampt.

* hoogte: 30 cm
* standplaats: halfschaduw-zon
* bloeitijd: april-mei

Epimedium x perralchicum ’Frohnleiten’, elfenbloem, bodembedekkers. tuinen.nl

 

 

10 Brunnera macrophylla ’Dawson’s White’ (Kaukasische vergeet-mij-niet)

Deze prachtige vaste plant valt op door zijn relatief grote, ronde bladeren en de wolkachtige voorjaarsbloei. De schattige lichtblauwe bloempjes doen erg denken aan vergeet-mij-nietjes waar Kaukasische vergeet-mij-niet dan ook mee is verwant. De cultivar ’Dawson’s White’ heeft fraaie witbonte bladeren, die een plek in de halfschaduw mooi oplichten. Houd je niet van bontbladig of wil je een meer natuurlijk beeld, kies dan voor de gewone, groenbladige Brunnera macrophylla; die is ook erg mooi!

* hoogte: 50 cm
* standplaats: halfschaduw-zon
* bloeitijd: april-mei

Brunnera macrophylla ’Dawson’s White’, vergeet-mij-niet, bodembedekkers, tuinen.nl

Bekijk ook: Groene bodembedekkers in de tuin