Zelf tomaten kweken

Lycopersicon, bij iedereen bekend als tomaat, is een populaire vrucht die veel gebruikt wordt in gerechten over de gehele wereld. Op een zonnige plaats in de tuin kun je zelf de lekkerste tomaten kweken.
 

Voedingswaarde van tomaten

Tomaten zijn erg gezond, ze zitten boordevol met vitamines en antioxidanten. Deze beschermen ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Tomaten helpen de hersenen, spieren, lever en nieren bij het gezond houden van het lichaam. Tomaten kunnen dus veel betekenen voor je gezondheid. Tomaten bevatten onder andere vitamine A, dit is belangrijk voor het gezichtsvermogen, de groei, gezonde botten, tanden, huid en haar en vooral je weerstand.
 

Soorten die je kunt kweken

Net als in de winkel kun je bij het kweken van tomaten kiezen uit ontzettend veel soorten in alle kleuren en maten. Denk aan de kleinere (snoep)tomaatjes zoals cherrytomaten, de lekkere sappige en smaakvolle romatomaten, stevige vleestomaten en cocktailtomaten. De meeste tomatenrassen klimmen omhoog en groeien in stamvorm. Je kunt ook kiezen voor struikvormige tomatenplanten of juist voor dwergtomaten, deze zijn ideaal voor het kweken in pot. Zaden en voorgekweekte plantjes zijn onder andere verkrijgbaar bij tuincentra. 
 

Tomaten zaaien en verplanten

Vanaf maart tot en met mei kun je tomaten voorzaaien in een zaaibakje in huis of in de kas. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van biologische potgrond of zaai- en stekgrond. Bij een kamertemperatuur van 20 graden ontkiemen de zaden na ongeveer tien dagen. 
In de maanden mei of juni mogen de tomaten naar buiten en kun je de plantjes ompotten naar een grote pot of planten in de volle grond. In de volle grond plant je de planten ten minste 50 cm uit elkaar, zodat iedere plant straks voldoende ruimte krijgt om te groeien.
   

Verzorging tomatenplanten

Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige plaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond.
 

Dieven van tomatenplanten

Klimtomaten en stamvormige tomatenplanten dien je verder iedere week te ‘dieven’. Dieven is het verwijderen van de nieuwe stengels in de okselscheuten van de plant. Hierdoor wordt de stam van de plant sterker. Zodra de planten wat groter en zwaarder worden geef je de planten steun door middel van het aanbinden aan een stok.
 

Bestuiving

Hoewel tomaten zelf voor de bestuiving zorgen kun je vanaf het moment dat er gele bloemen tevoorschijn komen helpen bij de bevruchting. Door de planten zo nu en dan zachtjes te schudden komt het stuifmeel sneller los en vergroot je de kans dat er een tomaat uit de bloemetjes groeit.Tomaten geef je verder veel water totdat deze beginnen te verkleuren, geef dan matig water, anders barsten de vruchten.

Tomaten oogsten uit eigen tuin

Oogsten

In de maand augustus, zo’n tien weken na het zaaien, zijn de eerste tomaten rijp om te oogsten. Pluk altijd boven het kroontje, zo blijven de vruchten langer vers.
Wanneer in de maand september de kou toeslaat is het vaak verstandig om ook de nog niet rijpe tomaten te plukken. Deze kun je dan op de vensterbank laten narijpen.
 

Wist je dat

Nederland, op Mexico na, de grootste tomaten exporteur van de wereld is? Amerika is de grootste importeur van tomaten.
Nederland teelt zelf tomaten, maar we re-exporteren ook veel tomaten. Wij krijgen import binnen die wij dan weer exporteren naar externe landen. 

Reacties: