Zelf radijs kweken

Raphanus sativus, beter bekend als radijs, is een licht pittige groente en wordt veel gebruikt in salades of als snackgroente. De smaakmaker staat ook bekend als één van de beste en meest makkelijk te kweken gewassen voor de beginnende moestuinier. 
 

Soorten die je kunt kweken

Er bestaan veel verschillende soorten in het zadenassortiment van de radijs. De meeste mensen zijn vooral bekend met de rode en witte radijzen, maar er bestaan ook gele, roze, paarse en geheel witte radijssoorten. Naast de bolvorm kun je ook langwerpige en wortelvormige radijs kweken.
 

Radijs zaaien

Radijs is een zeer makkelijke, snelle en daarmee ideale groente om te beginnen met kweken. 
Je kunt ze het best in het voorjaar, vanaf april, zaaien wanneer er geen nachtvorst meer is. Later starten kan ook, maar ze smaken minder lekker als ze bij hoge temperaturen groeien. Op een zonnige plek zaai je de zaden in rijen op 1 cm diepte en minimaal 5-10 cm afstand van elkaar. Na het zaaien kiemen de zaden na ongeveer 1 of 2 weken.


Bodem en verzorging

Radijs is ook een makkelijk te kweken groente omdat het maar weinig eisen stelt aan de bodem en grondsoort. Biologische (moestuin)grond of een met een laagje compost verrijkte bodem vormt het ideale bed voor dit gewas. Qua verzorging dien je de bodem wel voldoende vochtig te houden. Door regelmatig water te geven voorkom je verder voosheid of een zeer scherpe smaak. Voze radijsjes hebben een sponzige structuur en komen bij warm weer en aanhoudende droogte veel voor. 


Oogsten

Zoals gezegd kun je radijs lekker snel oogsten, ongeveer 5-6 weken na het zaaien. Vaak zijn de knolletjes al een aardig stuk boven de grond te bewonderen. Bij het oogsten trek je voorzichtig de knol aan het loof uit de grond. Oogst eerst de grootste knollen en oogst radijs altijd pas vlak voor gebruik. Na het oogsten kun je het beste direct het loof eraf snijden, anders wordt de knolgroente al snel minder lekker. Radijs kun je in een bakje water in de koelkast nog 1 à 2 dagen bewaren.


Meer tips voor het kweken van radijs

  • Zaai verschillende kleuren en soorten door elkaar. Zo wacht je een enorme kleurenverrassing wanneer je het eerste ‘bosje’ radijsjes oogst.
  • Voor degenen die van scherpe radijs houden: wacht een weekje langer met oogsten om grotere en scherpere radijs te kweken. 
  • Om een zachtere smaak te laten ontwikkelen geef je de radijs extra veel water.
  • Ook het jonge blad kun je opeten en het smaakt bijvoorbeeld heerlijk in salades.


Voedingswaarde radijs

De radijs is niet alleen heel lekker, maar ook supergezond. Ze zitten vol met mineralen, vitaminen C en B, ijzer en calcium. Daarnaast helpen ze de blaas zuiver te houden en hebben ze lichte medische werkingen op de luchtwegen en huid. 
 

Wist je dat

Het blad van de radijs nog gezonder is dan de radijs zelf? Het bevat ongeveer dezelfde voedingsstoffen maar in grotere verhouding. Je kunt het bijvoorbeeld door de salade of op een boterham met kaas doen.
De oudste ontdekkingen van radijs zijn gedaan in Egypte. Het schijnt dat piramidebouwers zelfs deels betaald kregen in radijsjes van farao’s.

 

Reacties: