Prei kweken is niet gemakkelijk. Maar met een beetje liefde, aandacht en geduld kun je na enkele maanden genieten van heerlijke zelfgekweekte prei.

De veelzijdige en praktische groente is in de juiste grondsoort goed te telen. Preiplanten nemen de grond meestal voor een lange tijd in beslag. Hun grote voordeel is dat ze van de herfst tot ver in de winter geoogst kunnen worden.

Voorzaaien en zaaien in de volle grond

Prei kweken kan bijna het hele jaar rond. Zo heb je vroege prei, zomerprei, herfstprei en winterprei. Als beginnende kweker kun je het beste kiezen om herfst- of zomerprei te telen. In februari zaai je in bakken op 0,5 tot 1 cm diepte. Tijdens de opkweekperiode houd je de grond goed vochtig. In april kun je de zaden van late herfstprei ook direct buiten zaaien.

prei kweken, zaaien, oogsten, moestuin, tuinen.nl

Aanbevolen preirassen

Carlton: een vroeg ras met een sterke groei en goede smaak.
Apollo: vanaf december een hoge opbrengst. Een blauwgroene prei die goed bestand is tegen preiroest.
Toledo: hoge opbrengst en lange witte schachten. Zijn laat in het seizoen oogstbaar.

Uitdunnen en verspenen

Na ongeveer drie maanden kunnen de voorgezaaide planten naar buiten. De direct in volle grond gezaaide planten mag je na deze periode uitdunnen, waarbij je de dikste en sterkste preiplanten laat staan. De overige plantjes kun je verpotten of verplanten naar een andere plek.

Goede en slechte buren van prei

Door de groenten in een vak te combineren kunnen gewassen elkaar versterken of verzwakken. Prei staat graag naast gewassen zoals koolsoorten, sla, uien, wortels, Oost-Indische kers, schorseneren en selderij. Je kunt je prei beter niet dicht op aardappelen, bonen en erwten telen.

prei kweken, moestuin, prei, oogsten, zaaien, tuinen.nl

Oogsten en poten van plantprei

Het bijzondere bij het kweken van prei is dat je de plant twee keer oogst. Zodra de plantjes ongeveer de dikte van een potlood hebben oogst je namelijk de plantprei. Na het oogsten knip je het bovenste gedeelte van het groen af. Graaf 15 cm uit elkaar plantgaten van 15 – 20 cm diepte en zet de planten ieder in een eigen gat. Het gat hoef je niet dicht te maken met aarde, watergeven is nu voldoende.

Lees meer  Zelf lente-ui kweken

Prei is eigenlijk geen echte beginnersgroente om te kweken. In veel tuincentra en bij kwekers kun je gelukkig ook plantgoed kopen. Zo kun je de eerste stappen overslaan en verhoog je de kans op een geslaagde teelt. Wil je wat makkelijker beginnen? Probeer dan eens radijs, dat is wel echt een beginnersgroente!

Bodem en bemesting

Bij prei is het onderdeel bodem en bemesting één van de belangrijkste factoren of je oogst wel of niet slaagt. Preiplanten stellen namelijk best wat eisen aan de grond. Voor het creëren van blad vragen de planten om regelmatige bemesting met een hoge verhouding stikstof.

Verzorging

Verder kun je de prei een handje helpen door in het begin de sprietjes te ondersteunen met een stokje waaraan je een ringetje bevestigd. Hier kan de prei dan doorheen groeien en tijdens winderige dagen steun aan ondervinden. Preiplanten hebben verder veel behoefte aan water.

Prei kweken, prei oogsten, moestuin, tuinen.nl

Oogsten

Vanaf september t/m december kun je de planten voor de tweede keer oogsten door deze uit te spitten. Vers smaakt prei het lekkerst, maar gesneden in ringetjes kun je prei ook lang in de vriezer bewaren. Hier kun je later nog prima soepen en ovenschotels mee maken.

Ziekten en plagen

Preiplanten zijn gevoelig voor preimot. Deze insecten zetten hun eieren af op het blad van de plant. De geelachtige rupsjes boren zich later via gangen in de plant, waardoor een rottingsproces op gang komt. In het najaar kun je te maken krijgen met preiroest. Je herkent deze ziekte snel door de vele kleine bruin-oranje vlekken die zich op de bladeren van de groente bevinden.

Lees ook: Prei, da’s niets voor mij – Michels Moestuin