Zelf paprika kweken

Capsicum annuum, beter bekend als paprika, is een heerlijke vruchtgroente die je al in het vroege voorjaar kunt voorzaaien in bakken op de vensterbank. Zo geniet je in de zomer van zelf gekweekte paprika’s.
 

Soorten die je kunt kweken

De blok- en puntparika vind je in allerlei kleuren en maten en is net als de Spaanse peper één van de meest bekende soorten van de Capsicumfamilie.

De zaden zijn te koop in tuincentra, maar je kunt ook de zaden gebruiken van paprika's die op het avondmenu stonden. Even goed afspoelen en laten drogen is voldoende. 
 

Voorzaaien

Aangezien groenten als pepers en paprika’s een langere opkweekperiode nodig hebben, kun je het beste in februari al starten met voorzaaien in kweekbakken of plastic bekers: 
 

 • Vul de potjes met zaaigrond dat op kamertemperatuur is en zaai de zaden op 1 cm diepte.
 • Besproei daarna de potjes met lauwwarm water. 
 • Dek de potjes af met een plastic zakje of een glasplaat en zet de potjes op een warme plek in de vensterbank of op een radiator.
 • Geef de potjes verder dagelijks wat verse lucht door het plastic of glas even te verwijderen.
   

Verzorging van de zaailingen

Bij de juiste kamertemperatuur komen de eerste sprietjes van de kiemende zaden omhoog. Dit is gelijk het moment dat het plastic of de glasplaat verwijderd mag worden. Vanaf het moment dat de plantjes twee bladeren tot vier bladeren hebben gekregen kun je iedere zaailing verspenen (overzetten) naar eigen potjes:
 

 • Stop de plantjes tot aan het eerste blaadje diep in de grond en spuit de plantjes elke dag een beetje nat met de plantensproeier.
 • Draai de bakjes of de kleine kweekkas ook regelmatig een kwart- of halve slag om.
 • Zo kunnen alle jonge planten van voldoende zonlicht om te groeien worden voorzien.
 • Wanneer de potjes vol met wortels zitten, is het tijd om de jonge pepers en paprika’s in een grotere potten te verpotten.
   

Naar buiten 

Vanaf half/eind mei, wanneer het lekker warm is, mogen de planten dan eindelijk naar buiten.
 

 • Zet ze de planten op een zonnige plek in de volle grond of verpot de planten naar een grotere pot.
 • Plant je meerdere planten in één grote pot? Houd dan voldoende afstand tussen de planten en plaats deze zo dicht mogelijk tegen de rand van de pot. 
   

Oogsten

Paprika’s zijn rijp zodra deze volledig uit één kleur bestaan en je het vruchtvlees niet meer kunt induwen.

Let er wel op dat wanneer je rode paprika’s wilt kweken, het volledig rijpen naar de rode kleur de plant veel energie kost. Om het aanmaken van nieuwe vruchten te stimuleren kun je daarom beter ook zo nu en dan wat groene vruchten oogsten (smaken ook prima!).

'Groene paprika's' zijn eigenlijk altijd paprika's die nog niet zijn gerijpt tot hun 'echte' kleur.

Paprika's oogsten en bewaren
 

Paprika's bewaren

De volwassen paprika’s, groen of rood, die een dik vruchtvlees hebben, kun je lang bewaren in de groentelade van de koelkast.

 • Het bewaren lukt ook heel goed in een koele plaats, op voorwaarde dat de vruchten afgedekt worden met papier. Hierdoor wordt snel vochtverlies voorkomen.
 • De groene vruchten zullen nooit tot rood overgaan, maar rijpen oranje af. Dit doet niets af aan de kwaliteit van de vrucht.
   

Voedingswaarde paprika

Deze supergroente zit vol vitamine A, C, B6 en bètacaroteen, maar ook mineralen als foliumzuur, vezels, mangaan en vitamine K. Paprika's stimuleren het immuunsysteem en de huid om zich sneller te herstellen. Dit komt door de combinatie van mineralen en vitaminen.  


 


Copyright: Beeld - Floramedia Database

Reacties: