Wie aan kerst denkt, denkt waarschijnlijk ook aan lekker eten. Daar horen vaak typische gerechten en geuren bij, zo ook steranijs! Dit heerlijke koekjesrecept met steranijs en kaneel sluit dan ook perfect aan bij de feestdagen.

Wat heb je nodig?

 

Voor 30-40 koekjes: Voor het suikerglazuur:
  • 175 gram bloem
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1,5 tl steranijs
  • 1 tl koek en speculaaskruiden
  • Mespunt zout
  • 1 el stroop
  • 125 gram ongezouten boter
  • 100g kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 el water

Stap 1

Meng de bloem met bakpoeder, steranijs, kaneel, de koek- en speculaaskruiden en het zout in een kom.

Stap 2

Meng in een andere kom de boter met de suiker, vanillesuiker en stroop met de mixer op hoge snelheid voor zo’n 3 minuten. Zet de mixer op lage snelheid en voeg het ei toe tot er een egale massa is ontstaan.

Stap 3

Voeg nu beetje bij beetje de bloemmix toe tot dat alles is gemengd en er mooi deeg is ontstaan. Dek de kom af met keukenfolie en zet daarna de deegbal minimaal een uur in de koelkast om te rusten.

Stap 4

Verwarm de oven voor en bestrooi je werktafel met wat bloem. Rol het deeg uit en steek met koekvormpjes de koekjes uit het deeg. Plaats de koekjes op een ovenplaat bedekt met bakpapier. Zet de schaal in de oven en bak de koekjes af in 15 minuten op 175 graden.

Stap 5

Terwijl de koekjes afkoelen kun je starten met het maken van het suikerglazuur. Meng 100 gram poedersuiker met 1 el water en verwarm dit au bain marie. Wanneer de glazuur begint te glanzen en goed vloeibaar is, is je suikerglazuur klaar voor gebruik.

Stap 6

Wanneer de koekjes zijn afgekoeld kun je beginnen met het decoreren. Vul een spuitzak of vouw een hoorntje van bakpapier met het glazuur en knip het puntje af. Kleur, omlijn en teken de leukste figuurtjes op je koekjes. Eet smakelijk!
recept steranijs kerstkoekjes

Lees meer  DIY: kerstmenu voor vogels

Tip:

De koekjes kun je ook met een touwtje in de kerstboom hangen!

Bekijk meer – Heerlijke recepten