Als narcissen bloeien, is het voorjaar begonnen. Vanaf maart brengen ze een kleurig accent in de vaak nog saaie tuin. Plant deze voorjaarsbloeiers in oktober of november en na de winter komt de narcis als vanzelf tot bloei. Vanaf dat moment kan de lente echt beginnen.

Heel veel soorten narcissen

Er zijn ongeveer 35 verschillende soorten narcissen. De populaire lentebloeier is verkrijgbaar met grote en kleine trompetjes en er zijn zelfs dubbelbloemige narcissen. Ook qua kleuren is er een grote verscheidenheid; ze zijn er bijvoorbeeld in het roze, oranje, rood en wit. Gele narcissen zijn echter het meest bekend en populair. Door hun felle kleur vallen ze meteen op in de vaak nog kale voorjaarstuin.

Narcis, wit, narcissen, tuinen.nl

Verzorging van de narcis

Wanneer de narcissen in de potjes zijn uitgebloeid, plant de bollen dan voor een tweede leven zonder kweekpotje in de tuin op een lichte, zonnige plek. Geef ze nog even de tijd geeft om helemaal af te sterven voor je het loof eraf knipt, want dan komen ze namelijk elk voorjaar vanzelf weer in bloei.

Handige verzorgtips

  • Narcissen bloeien het beste op een lichte plek in humusrijke grond of niet te droge zandgrond.
  • De plant bloeit langer als uitgebloeide bloemen regelmatig worden weggeknipt. Deze bloemen kosten de plant namelijk veel energie, waardoor hij volgend jaar kleinere of geen bloemen meer heeft.
  • De steel is gevuld met slijmerig vocht. Trek handschoenen aan om irritaties met de huid te voorkomen.
  • Snijd de stelen schuin af voor narcissen op vaas. Zet ze in een klein laagje schoon water en wacht een paar uur met het bijzetten van andere bloemen. Door de schadelijke slijm kan het blad van de andere bloemen namelijk verbranden.
  • Schoon water met een druppel chloor zorgt voor het langste bloeiresultaat.

Lees ook: Tips voor het planten van voorjaarsbollen
Narcis, bollen, narcissen, tuinen.nl

Verwilderen

Narcissen zijn ideale bollen omdat ze verwilderen. Dit betekent dat ze ieder voorjaar opnieuw tot bloei komen. Bovendien kunnen ze behalve in borders ook in potten of langs een vijver of sloot worden geplant. De vuistregel voor het planten van narcissen en andere bloembollen is: twee keer zo diep als de bol hoog is. De beste planttijd is oktober en november. Gedurende de wintermaanden wortelen de bloembollen en ze bloeien zodra de lente in zicht is. Plant de bollen in meerdere groepjes in de tuin, want een toef narcissen zorgt voor een vrolijk accent in de voorjaarstuin.

Lees meer  Heideplanten snoeien

Legende van de narcis

De trompetjes van narcissen kijken naar beneden. Volgens de legende komt dit echter niet voort uit bescheidenheid… Het verhaal gaat dat de aantrekkelijke jongeman Narcissus eeuwig jong en knap wilde blijven. Om dat te bereiken, mocht hij zichzelf niet zien. Narcissus is ongevoelig voor de liefde van een vrouw tot groot ongenoegen van de vele door hem afgewezen vrouwen. Zij vragen de god Nemesis om wraak. Deze neemt Narcissus mee naar een vijver en laat hem zijn spiegelbeeld zien. Hij wordt spontaan verliefd op zichzelf en buigt zo ver naar voren dat hij in het water valt en verdrinkt. Als mensen hem gaan zoeken, vinden ze alleen een bijzonder aantrekkelijke, gele bloem. Vanaf dat moment wordt die bloem narcis genoemd.
Lees ook: Verzorging van bloembollen na de bloei

Narcissen, geel, narcis, tuinen.nl

Narcisweetjes

  • Uit de bollen van de narcis wordt ‘galantine’ gehaald die in medicijnen tegen Alzheimer zit.
  • Er bestaan ongeveer 35 soorten narcissen, waarvan de bekendste de trompet-, de groot- en de kortkronige narcis zijn. Binnen deze soorten bestaan ongeveer 23.000 variaties en cultivars.
  • De narcis hoort bij dezelfde familie als de Amaryllis.
  • Meestal zijn narcissen geel of wit, maar door het kweken van nieuwe rassen ontstaan er tegenwoordig steeds meer kleurenvariaties.
  • Kampernelle is de oudst gekweekte narcis 1601.