De hortensia, ook bekend als Hydrangea, kennen we wel als buitenplant en als snijbloem. Maar wist je dat je hortensia als kamerplant kan neerzetten? De prachtige bloemen in het rood, paars, roze, wit, blauw of groen fleuren je woonkamer meteen op.

Hortensia binnen

De hortensia is een zeer populaire plant voor thuis, maar ook als cadeau. Niet alleen in de tuin of op het terras, maar ook binnenshuis is het een echte blikvanger. Door de enorme bollen met kleine bloemetjes valt de plant direct op. Op de eetkamertafel, in de keuken of de slaapkamer; de hortensia zorgt voor kleur, gezelligheid, stijl en romantiek tegelijk! Hoewel we in de tuin nog tot de zomermaanden moeten wachten, is de hortensia binnenshuis al volop in bloei.

Herkomst

De hortensia, werd als woonplant al in 1784 in Japan ontdekt door de Zweedse botanicus Carl Thunberg. In Europa werd de hortensia warm onthaald vanwege zijn vermogen spontaan van kleur te veranderen waardoor men dacht dat deze plant magisch was. Dit grote raadsel werd opgelost toen ontdekt werd dat de verkleuring van de bloemen aan de zuurgraad van de grond te danken is. De hortensia is een ideale plant om creatief mee te variëren. Maak bijvoorbeeld eens een vrolijke bloemenzee met drie hortensia’s in roze, wit en blauw op tafel. Bovendien heb je lekker lang plezier van je creatie, want deze bloeier gaat wekenlang mee.

Verschillende soorten

Er bestaan diverse soorten hortensia’s zoals de bekende bolvormige planten, randbloeiers, seringvormige bloeiers, dubbelkleurige en doorbloeiende types.

Hoe verzorg je een hortensia als kamerplant?

De hortensia als kamerplant is zeer gemakkelijk te verzorgen:

  • De hortensia komt, zeker in de lente, het beste tot haar recht bij een temperatuur tussen 13°C en 18°C.
  • Standplaats: geen plekje boven de verwarming dus!
  • Geef regelmatig tot dagelijks water, zodat de grond niet uitdroogt. Maak bij voorkeur gebruik van onthard water.
  • Wanneer je plantenvoeding toevoegt aan het gietwater, geniet je nog langer van gezonde en bloeiende hortensia’s.
  • De plant beloont je goede zorgen dan met een overvloed aan bloemetjes.
  • Knip uitgebloeide bloemen af. Je kunt ze goed bewaren, hortensia’s zijn prachtige droogbloemen!
Lees meer  Vurige begonia Glowing Embers

Tweede leven

Is de hortensia uitgebloeid? Geef de woonplant dan vanaf mei een tweede leven in de tuin of op het balkon. Zodra de hortensia in huis is uitgebloeid knip je de uitgebloeide bloemen af. Als het niet vriest, kan hij naar buiten. Plant hem op een lichte plek in de tuin of doe hem in een flinke pot en geef de eerste weken veel water. Zo zit er vaak nog een mooi tweede leven buiten in!

Verandering van kleur

Hortensia’s die eenmaal in de tuin zijn geplant kunnen van kleur veranderen door de zuurgraad van de grond. Bij planten in zure grond kleuren de bloemen het volgende jaar blauw, en in grond met een hogere pH-waarde kleuren de bloemen roze.

Wist je dat: 
• Er rond Pasen veel vraag is naar de witte Hortensia?
• In Japan drinkt men Hortensiathee tijdens de ceremonie op Boeddha’s verjaardag op 8 april.
• Van Hortensia’s kun je een mooi droogboeket maken door de bloemen in een droge ruimte te hangen.
• Worden de bladeren van de Hortensia geel? Zet de plant dan in zure, voedzame grond.
• De Hortensia staat symbool voor dankbaarheid, gratie, schoonheid en overvloed.
• Het eiland Faial, onderdeel van de Azoren, wordt ook wel het ‘blauwe eiland’ genoemd, omdat er zoveel blauwe Hortensia’s groeien.