De hortensia (Hydrangea) is één van de meest populaire planten in de Nederlandse tuin. Het is dan ook een plant met heel veel pluspunten. Tijd om de veelzijdige Hortensia eens in het zonnetje te zetten.

Veelzijdige heester

Hortensia’s zijn ontzettend sterke planten en vrijwel ongevoelig voor ziektes. Behalve als ideale tuinplant is de heester ook heel geschikt als potplant op het balkon of terras. De nieuwe generaties bloeien maar liefst vanaf het voorjaar tot diep in het najaar. Ook kennen we de hortensia als snijbloem en droogbloem. De keuze is reuze!

Hortensia soorten

De hortensia komt oorspronkelijk uit Azië en behoort tot één van de meest gecultiveerde planten ter wereld. De variëteiten komen voor van boom- tot bodembedekker en kennen bloemen in scherm-, bol- of pluimvorm.
Populaire hortensiasoorten zijn:

  • De Hydrangea macrophylla, beter bekend als de bol- of boerenhortensia, is zo populair dat de plant ook wel ‘gewone’ hortensia wordt genoemd. De bladverliezende heester heeft grote bolvormige bloemen en doet het goed in zowel de (half)schaduw als in de zon.
  • De pluimhortensia, Hydrangea Paniculata, heeft het liefste een zonnig plekje in de tuin. De nazomerbloeier verkleurt van wit naar lichtroze of lichtgroen. Er zijn ook schermbloemige (dit noemen we ook Teller- of schotelbloemigen) varianten.
  • De Koreaanse klimhortensia met de witte bloemen bloeit van juli tot augustus, zelfs op een noordmuur. Na tien jaar is de reus wel vier meter hoog.
  • Hortensiasoorten zoals de Annabelle zijn bekend om hun enorme bollen vol witgroene bloemen.

Verzorging van de hortensia

De hortensia is makkelijk in het onderhoud wanneer je de volgende punten in acht houdt:

  • Het belangrijkste is om de plant veel water in het voorjaar en in de zomer te geven. Hortensia’s drinken en verdampen heel veel.
  • Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is, bijvoorbeeld met wat hakselmateriaal.
  • De zuurgraad van de grond bepaald bij veel hortensia’s de kleur. Voeg wat kalk toe voor roze bloemen of ijzersulfaat voor zachtblauwe bloemen.
Lees meer  Welke roos past bij jou?

Snoeien van de hortensia

Voor je begint met snoeien is het belangrijk om te weten of de bloemen van jouw hortensiasoort alleen op oud hout, of ook op nieuw hout kunnen groeien. Met oud hout worden de takken bedoeld die het voorgaande jaar of eerder zijn gevormd.

  • Groeien de bloemen alleen op oud hout dan betekent dit dat er geen bloemen worden gevormd wanneer je de gehele plant snoeit. Je kunt er dan voor kiezen om slechts één derde tot de helft van de takken te snoeien. Kies voor de oudste (dikste of langste) takken en snoei deze tot zo’n tien centimeter boven de grond.
  • Snoei de uitgebloeide bloemen pas na de winter weg. Knip de stengel (onder de uitgebloeide bloem) tot boven een stel gezonde knoppen weg.
  • De macrophylla heeft voldoende aan één keer per vijf jaar een rigoureuze snoeibeurt. Het eerste jaar na deze verjongingssnoei geeft de plant minder tot geen bloemen. Daarna herstelt de plant zich weer. Wil je geen bloei-jaar mislopen? Snoei dan het ene jaar de ene helft, het jaar erop de andere.
  • De Koreaanse klimhortensia heeft in principe geen snoei nodig.
  • De beste snoeitijd is voor veel hortensia’s is begin april, wanneer het gevaar voor bevriezing is geweken.

Bekijk ook – Video boerenhortensia snoeien in maart en april