Druif snoeien

Het snoeien van de druif (Vitis) bestaat uit een wintersnoei en een zomersnoei. Om in de zomer lekkere druiven te oogsten is het snoeien van de plant één van de belangrijkste verzorgingstaken.
 

Wanneer kun je het beste druiven snoeien?

Gewassen zoals de druif (Vitis), esdoorn (Acer), kiwi (Actinidia), beuk (Fagus), noot (Juglans) en berk (Betula) moeten in het najaar worden gesnoeid, omdat de sapstroom op dat moment geheel stilstaat. Dit dient te gebeuren vanaf de langste dag (21 juni) tot aan de kortste dag (21 december). Deze snoeiperiode is het meest veilig voor planten zoals de druif, aangezien het klimaat en de winters in Nederland elk jaar anders is. Doe dit niet later in de winter of pas in het voorjaar, dan is de sapstroom meestal (doordat het niet of onvoldoende vriest) al weer op gang. 
 

Wat gebeurt er als je de druif in het voorjaar snoeit?

Wanneer je toch besluit om in het voorjaar te snoeien dan zal het houtgewas gaan bloeden. Dit bloeden, groot vochtverlies uit de wonden, kan zo sterk zijn dat de plant sterk verzwakt of zelfs kan doodbloeden.


Wintersnoei van de druif

De wintersnoei of najaarssnoei is bepalend voor de vorm en stimuleert de vruchtbaarheid van de plant. Het beste tijdstip is om de druif nog voor de kortste dag van het jaar te snoeien, dus voor 21 december. Dan is de druivenplant en de sapstroom volledig tot rust.

Snoei altijd met schoon en scherp gereedschap. Iedere winter mogen de takken die vrucht hebben gedragen gesnoeid worden tot twee gezonde ogen. Jonge struiken die bestaan uit één enkele tak mogen na het planten op minimaal 60 cm boven de grond worden afgeknipt.


Druif wintersnoei
 

Onderhoud in het voorjaar

In het voorjaar lopen de ogen uit vlak onder de plaats waar je hebt gesnoeid. Afhankelijk van je keuze om de druif in waaier- of snoervorm te laten groeien, worden één of meerdere scheuten als gesteltak (bij de druif legger genaamd) gehandhaafd en met draad gebonden aan het muurtje of rek waar de plant tegenop groeit. Gesteltakken zijn de hoofdtakken die aan de middentak, het verlengde van de stam, groeien.
 

Zomersnoei van de druif

De zomersnoei is een rijpingssnoei. De druif draagt vruchten op de zijscheuten van tenminste één jaar oud hout (takken die het jaar ervoor zijn gevormd). Bij het vormen van meerdere leggers boven, of naast elkaar houd je een tussenafstand van minimaal 40 cm aan. Het jaar erop ontstaan op deze leggers zijtakken die vruchten dragen. Wanneer er in de loop der jaren een te grote snoeiknobbel is ontstaan knip je deze tot de legger weg. Later groeit er op deze plek een jonge dikke zijtwijg. Laat altijd een stompje hout van zo’n drie centimeter boven een oog zitten om indroging van het bovenste oog te voorkomen.
 

Druiventrosjes verwijderen

Om lekkere en zoete druiven te oogsten, is het van belang om niet te veel druiventrossen tot ontwikkeling te laten komen. Veel van de ogen die op de legger uitlopen zijn vruchtscheuten. Zorg ervoor dat de afstand tussen deze scheuten op de legger 15-20 cm is. Wil je de vruchten in ons klimaat de kans geven om te rijpen, laat dan niet meer dan 5 trossen per strekkende meter tot ontwikkeling komen. In de praktijk komt dit neer op het behouden van één tros per uitgelopen vruchtscheut. Het teveel aan uitgelopen scheuten met eventuele vruchttrosjes kun je wegbreken. Hierbij bestaat geen gevaar voor bloeding, de scheuten zijn immers nog jong en nog niet verhout.
 

Tip

Snoei druiven altijd met een kapstok, dat wil zeggen: laat een stompje hout van zo'n 3 cm boven een oog zitten. Zo voorkom je indroging van het bovenste oog.


Copyright: Beeld - Floramedia Database

Reacties: