Altijd al een vijver willen hebben, maar geen ruimte in de (stads)tuin, op je balkon of terras? Volgens de Oosterse filosofie staat een vijver symbool voor rust en welzijn. Kun jij dat wel gebruiken? Denk dan eens aan een minivijver.

In een tuin, op het balkon of terras is een minivijver een mooi en heerlijk rustgevend element. Lekker wegdromen langs de eigen waterkant. En zo moeilijk is het allemaal niet: een geschikte pot of bak, wat mooie planten en genieten maar!

De minivijver

Je kunt heel gemakkelijk en snel een minivijver ontwerpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een regenton of een grote oude tobbe? Ook gekleurde (afwas)teiltjes kunnen prima een tweede leven krijgen als vijver. Uiteraard kun je ook naar het tuincentrum gaan en een mooie stenen bloembak uitkiezen. Het enige criterium is dat het gekozen exemplaar goed is afgesloten. Niemand wil immers een lekkende vijver.

De ideale maat voor een minivijver is zo’n halve meter breed en tussen de 25 en 50 centimeter diep. Groter kan ook, maar bedenk wel dat groter ook zwaarder betekent. Belangrijk is dat de bak waterdicht is en geen schadelijke stoffen afstaat. Een kunststof, glazen of geglazuurde bak is uit zichzelf al goed. Bekleed houten vaten, die niet waterdicht zijn, van binnen met vijverfolie.

Maak zelf een minivijver

Nadat je een prachtige vijverbak hebt uitgezocht is het tijd om deze te vullen. Wanneer de bak niet volledig waterdicht is kun je eerst nog een stuk vijverfolie toepassen. Daarna vul je de bodem met vijversubstraat.

Vul de bak met water en plaats een aantal prachtige waterplanten en rotsen. Hoogte- en diepteverschil door middel van (rots)stenen zorgt voor een speels geheel.

minivijver_waterplanten

De mooiste waterplanten

Kies voor verschillende oeverplanten die niet te groot worden en niet te snel groeien. Zet er niet gelijk teveel planten in. Voor je het weet is de vijver helemaal dichtgegroeid. Planten van verschillende hoogtes geven de minivijver een evenwichtige en natuurlijke uitstraling. Bij een minivijver horen ook zuurstofplanten en drijfplanten. Drijfplanten zorgen voor schaduw. Zuurstofplanten houden het water zuurstofrijk en helder. Denk aan vederkruid, hoornblad of waterpest.

Lees meer  De vijver in maart

Wist je dat er heel veel prachtige waterplanten bestaan? Wat dacht je van een grote waterlelie? Je hebt ze in verschillende soorten, maten en kleuren. Zo zijn ze er bijvoorbeeld in de bekende kleuren wit en roze, maar je hebt ook soorten in het rood, oranje, geel, paars en blauw. Andere blikvangers voor in de vijver zijn:

  • Blauwe lis of gele lis
  • Moerashyacint (ook wel snoekkruid genoemd)
  • Het moeras-vergeet-mij-nietje.
  • Watersla
  • Kikkerbeet
  • ‘Sigarenplant’, kies voor de wat kleinere bebladerde lisdodde Typha gracilis. Deze heeft wat fijnere bladeren dan de kleine lisdodde en blijft ook wat kleiner.
  • Minikalmoes Acorus gramineus
  • De puntwederik Lysimachia punctata
  • Watermunt

De kunstzinnige vijver

Beeldjes rond de vijver zoals vissende tuinkabouters en starende reigers kennen we inmiddels wel. Laat je fantasie los en denk eens out of the box. Schilder bijvoorbeeld een aantal rotsen in een knalkleur en vervang de reiger voor een roze flamingo. Maak het tijdens de zomeravonden nog sfeervoller door drijfkaarsen te laten zweven over het water.

Water bijvullen

En dan nog een paar tips voor lang en veel vijverplezier. Halfschaduw is de beste plek voor een vijver. En dat geldt extra voor een minivijver, die sneller opwarmt en afkoelt dan een gewone vijver. Vul regelmatig water bij. Bedenk dat het water, vooral in de zomer, snel kan verdampen.